• Celoštátny úspech v súťaži ZENIT 2024, 2. miesta v elektronike a v CNC programovaní

          • Zručnosť, Elán, Nápaditosť, Iniciatíva, Tvorivosť je päť slov, ktoré sa za uplynulé tri dni skloňovali v priestoroch našej školy. Boli sme realizátorom celoštátnej súťaže ZENIT 2024. Konal sa už 40. ročník v kategóriách elektronika  a programovanie a 24. ročník v kategórii strojárstvo. 

            Do celoštátneho kola súťaže postúpili najlepší súťažiaci z krajských kôl. V každej kategórii súťažilo 32 súťažiacich z rôznych stredných škôl, dokopy 96 súťažiacich, ktorých sprevádzal pedagogický dozor. Okrem súťažiacich a organizačného výboru boli na súťaži prítomní aj hodnotitelia jednotlivých sekcií. Celú súťaž zastrešuje MŠVVaM SR, ŠIOV, CVTI SR a odborní garanti - napríklad z CERN-u. Súťažilo sa vo všetkých priestoroch školy. Programovalo sa v jazykoch C++, Python a Java, tvorili sa webové stránky s databázami, vytvárali sa kreatívne grafické návrhy. V strojárskych dielňach sa frézovalo, sústružilo, pilovalo, strihalo a rezalo. V elektrodielňach sa navrhovali integrované obvody, ktoré boli následne vytvorené a zapojené. Priebeh súťaže bol bezproblémový a organizačne zabezpečený na najvyššej možnej úrovni. Drobné problémy sme vyriešili s úsmevmi. Súťaž bola zakončená slávnostným vyhodnotením. 

            Dvaja naši žiaci obsadili krásne a úctyhodné druhé miesta. Jedným z nich bol Lukáš Krčmárik, ktorý  2. miesto získal v kategórii elektronika. Druhý úspech nám priniesol Jaroslav Babjak, ktorý získal 2. miesto v kategórii strojárstvo - CNC programovanie.

        • PCMM 2024
          • PCMM 2024

          • PURPLE COMET! MATH MEET (PCMM) je medzinárodná matematická súťaž online, ktorá vznikla v roku 2003 pod gesciou pracovníkov University of Wisconsin-Whitewater. V riešení matematických úloh súťažia najviac šesťčlenné tímy žiakov príslušnej vekovej kategórie a príslušného typu školy. Stredoškoláci vo svojej kategórii riešia 30 úloh v časovom limite 90 minút. Náročnosť úloh je rozmanitá – od veľmi jednoduchých až po veľmi náročné úlohy. V tomto školskom roku súťaž prebiehala v čase od 4. do 11. apríla 2024, spolu bolo do súťaže zapojených 4 030 tímov zo 69 krajín celého sveta.

            Porovnať si svoje matematické vedomosti a zručnosti s ostatnými žiakmi sa odvážili dva tímy z našej školy. Členmi tímu ZVT1 boli žiaci 2.B triedy Oliver Hronkovič, Ján Chrenko, Boris Pesel, Jakub Výberčí. Tím ZVT2 tvorili Marek Mlynárčik (1.B), Matúš Smolej (2.A), Juraj Filip (2.C), Michal Wágner (2.C) a Lukáš Krčmárik (4.B). Súťaž prebiehala online – žiaci dostávali zadania úloh a odosielali ich riešenia prostredníctvom PC pripojeného na webovú stránku organizátora súťaže v stanovenom časovom limite. Cieľom každého tímu bolo vypočítať v stanovenom termíne správne čo najviac úloh. Práce súťažiacich tímov boli centrálne vyhodnotené organizátormi súťaže. V tomto ročníku oba naše tímy skončili v strednom pásme.  

             

            RNDr. Anna Zubáková

          • Prezetnácia firiem v novej učebni mechatroniky

          • VONSCH spol. s r.o. je slovenská firma s viac ako 30-ročnou tradíciou, ponúkajúca špičkové riešenia v oblasti priemyselnej a výkonovej elektroniky. Špecializuje sa na zákaznícke riešenia elektrických pohonov, obnoviteľných zdrojov energie a špeciálnych zdrojov napätia. Študenti elektrotechnického odboru našej školy sa dňa 22.3.2024  zúčastnili nielen prezentácie firmy ale aj školenia na skalárne a vektorové ovládanie, obsluhu, parametrizácie frekvenčných meničov. V rámci úspešnej spolupráce odborných učiteľov Ing. Škoda a Ing. Babčan so zástupcami spoločnosti VONSCH spol. s r.o.  bol nám darovaný od aj moderný frekvenčný menič typu UNIFREM 400  s programom a návodom pre obsluhu pre ovládanie pripojeného asynchronného motora. Plánuje sa ďalšia užšia spolupráca, s podrobnejším opakovaním školenia a pracovnou návštevou, exkurziou našich študentov v spoločnosti  VONSCH spol. s r.o.  Brezno.  Firma hľadá aj nových kolegov,  ktorí pomôžu s vývojom softvéru a hardvéru ich výrobkov pre automatizáciu AC a trakčných pohonov, malých vodných elektrárni, fotovoltiky, a batériových striedačov.

            Ing. Adrián Babčan

          • Prezentácia o telekomunikačnej technike

          • Pre vybraných študentov SOŠ elektrotechniky bola realizovaná prezentácia o telekomunikácii zamestnancom firmy TeleDat sro Banská Bystrica, Ing. Ľ. Valentom. TelaDat sro Banská Bystrica je spoločnosť, ktorá vznikla so zámerom presadiť sa v sektore telekomunikácií. Poskytujú komplexné služby v oblasti prípravy, realizácie a údržby telekomunikačných, energetických a pozemných stavieb na celom území Slovenska. Telekomunikácie sa zaoberajú spracovaním signálu napr. vo forme reči, údajov a jeho prenosom od vysielača k prijímaču signálu po vedení - metalickom, optickom alebo bezdrôtovom (vzduchom). V súčasnosti, kedy aj v tomto odvetví začína prevládať informatika a digitalizácia, sa pojem čiastočne kryje s pojmom informačné a komunikačné technológie. Prezentáciu ohodnotili prítomní študenti veľmi pozitívne, a po ukončení bola organizovaná vedomostná súťaž pre študentov, výhercom gratulujeme. 

            Kooperáciou starších skúsenejších a mladých progresívnych projektových manažérov vzniká produktívna spolupráca, ktorá dovoľuje spoločnosti ponúkať kvalitné a komplexné služby v oblasti pozemnej, telekomunikačnej a energetickej výstavby.

            Ing. Adrián Babčan

        • Matematický klokan 2024
          • Matematický klokan 2024

          • Matematický klokan je medzinárodná súťaž, ktorú vyhlasuje asociácia Kangourou sans frontiéres (Klokan bez hraníc) so sídlom v Paríži. Usporiadateľom súťaže v Slovenskej republike je TALENTÍDA, n. o., so sídlom v Bratislave. Hlavným poslaním súťaže je propagovať a popularizovať logické myslenie a matematiku medzi žiakmi, umožniť im súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti - dosiahnuť za ne uznanie. Každoročne od svojho vzniku prebiehala prezenčnou formou v určenom marcovom dni jednotne na celom Slovensku.
            V tomto školskom roku sa súťaž uskutočnila 26.03.2024 a žiaci našej školy sa do nej už tradične zapojili. Súťažili v dvoch kategóriách: Kadet O12 (žiaci 1.-2. ročníkov odborných škôl) a v kategórii Junior O34 (žiaci 3.-4. ročníkov odborných škôl). Všetci riešili v časovom limite 60 minút 24 úloh, z ktorých bola každá zadelená do jednej z troch úrovní náročnosti. Pri ich riešení mohli súťažiaci používať aj kalkulačku (pokiaľ nebola súčasťou mobilného telefónu). Žiadne iné pomôcky na uľahčenie výpočtov povolené neboli. Zakódované riešenia žiakov boli zaslané organizátorovi, ktorý zverejnení na svojej webovej stránke správne riešenia spolu s celkovým vyhodnotením tohto ročníka súťaže.


            RNDr. Anna Zubáková

        • Kto bude milionárom – ja, ty, ona, on?
          • Kto bude milionárom – ja, ty, ona, on?

          • Žiaci tretích a štvrtých ročníkov počas GMW 2024 zúročili doterajšie vedomosti z matematiky aj svoj všeobecný rozhľad v kvíze spojenom s hrou. Pracovali v päťčlenných až šesťčlenných skupinách počas dvoch vyučovacích hodín. V prípravnej fáze sa členovia každého tímu spoločne oboznámili so študijnými materiálmi pripravenými vyučujúcou. Tieto materiály mohli byť využité v prípade potreby aj počas súťaže (pomôcka „opýtajte sa publika“). Žiaci v tíme mali k dispozícii svoje mobily, ktoré mohli v príhodnej chvíli taktiež použiť ako pomôcku „priateľ na telefóne“. Súťaž prebiehala v niekoľkých kolách. V každom kole bol jeden člen tímu pri PC a postupne odpovedal na 15 otázok prostredníctvom interaktívnej ppt prezentácie „Milionár“ premietanej na tabuľu. Otázky boli zoradené vzostupne podľa ich náročnosti. Po každej nesprávnej odpovedi jedného tímu daný tím v danom kole skončil a nastúpil ďalší tím v poradí. Po vystriedaní sa všetkých tímov bolo prvé kolo ukončené a následne sa začalo druhé kolo súťaže. V tomto kole znovu začínal každý tím od začiatku (prvej zadanej otázky). Víťazom sa stal ten tím, ktorý v čo najkratšom čase získal najvyššiu finančnú odmenu v eurách (pre potreby matematiky pretransformovanú na známku s váhou 50%). Počet kôl súťaže závisel od aktivity všetkých členov súťažiacich tímov a úspešnosti ich odpovedí na jednotlivé otázky. Otázky v tejto časti boli teoretické, bez realizácie výpočtov. V druhej časti aktivity si členovia tímu overovali zopakované a novo nadobudnuté teoretické vedomosti prostredníctvom výpočtov výšky úrokov pri rôzne zadefinovaných podmienkach.
            Cieľom bolo zábavnou formou na princípe známej televíznej súťaže „Milionár“ rozšíriť a overiť vedomosti žiakov o rôznych možnostiach sporenia a rôznych typov pôžičiek. Vedieť identifikovať riziká, prínosy a náklady jednotlivých typov úverov, vysvetliť algoritmus zloženého úročenia, porovnať hlavné črty úročených účtov vo finančných inštitúciách (bežné účty, sporiace účty, termínované vklady). Žiaci si touto svojou činnosťou rozvíjali kompetencie komunikačné, poznávacie, sociálne a v neposlednej miere aj kompetenciu k celoživotnému vzdelávaniu.


            RNDr. Anna Zubáková

        • Vieme čo jeme a čo nás to stojí?
          • Vieme čo jeme a čo nás to stojí?

          • V rámci GMW 2024 žiaci druhých ročníkov pracovali na vyučovaní MAT v štvorčlenných až päťčlenných skupinách prostredníctvom pracovných listov pripravených vyučujúcou. Používali kalkulačky a mobily. Potrebné údaje o finančných nákladoch na zabezpečenie stravy v rodinách z rôznych častí sveta čerpali z knihy Petra Menzela: „Hladná planéta“. V knihe sú zachytené rozdiely medzi jednotlivými krajinami v množstve a druhoch potravín, ktoré ľudia skonzumujú. Vyučujúca premietla na tabuľu 15 strán uvedenej knihy prostredníctvom ppt prezentácie podfarbenej príjemnou hudbou. Každú stranu tvorila fotografia celej rodiny spolu s vyobrazením stravy, ktorú v priebehu jedného týždňa jej členovia skonzumovali a finančnými nákladmi na stravu prepočítanými z miestnej meny na USD. Tieto informácie si žiaci zaznamenali do pracovných listov a používali ako východiskové údaje na nasledujúce výpočty. V nich percentuálne porovnávali finančné náklady na skonzumované potraviny medzi jednotlivými krajinami navzájom z celosvetového pohľadu. Vypočítali priemerné náklady rodín v rámci Európy, Ázie, Afriky, Ameriky a navzájom porovnali. Vzhľadom na to, že uvedené ceny potravín boli staršieho dáta (v čase návštevy autora knihy v jednotlivých krajinách sveta) v druhej časti pracovného listu žiaci porovnali finančné náklady na základné potraviny v cenami potravín platnými v súčasnosti v štyroch vybraných štátoch Európskej únie (Nemecko, Poľsko, Česko, Slovensko). Potrebné údaje zisťovali prostredníctvom svojich mobilov na internete. Previedli fiktívny nákup vybraných 10 druhov základných potravín. Ceny uvádzané v miestnej mene prepočítali na EUR aj USD podľa aktuálneho kurzu zverejneného na internetovej stránke NBS.
            Cieľom bolo oboznámenie sa so stravovacími návykmi ľudí z rôznych častí sveta a porovnanie ich finančných nákladov na bežnú stravu. Porozumieť prepočtu meny, používať kurzový lístok pri výmene peňazí. Žiaci si touto svojou činnosťou rozvíjali kompetencie komunikačné, poznávacie, občianske, sociálne aj kompetenciu k celoživotnému vzdelávaniu.


            RNDr. Anna Zubáková

        • Čo, kedy a kde kupovať?
          • Čo, kedy a kde kupovať?

          • Zistiť odpoveď na túto otázku sa pokúsili v rámci GMW 2024 žiaci prvých ročníkov. Individuálne počas vyučovacej hodiny MAT pomocou svojich mobilov alebo tabletov riešili sériu interaktívnych zadaní zostavených a sprístupnených vyučujúcou na portáli Viki. Počítali jednotkové ceny, ceny rôznych tovarov pred aj po akcii, porovnávali ceny rovnakého tovaru pri rôznych predajcoch. Každé zadanie bolo zostavené tak, že žiaci mali k dispozícii edukačné video, v ktorom sú sprístupnené študijné materiály (minimálne jedno edukačné video s vysvetlenými pojmami a vzorovo vyriešenou úlohou). Za ním nasledujú interaktívne cvičenia rôznych typov a foriem, ktoré nadväzujú na učivo sprístupnené v edukačnom videu. Správnosť svojich odpovedí si mohli žiaci overiť ihneď po vložení odpovede do systému. Matematická náročnosť výpočtov nepresahovala štandard učiva matematiky z posledného ročníka základnej školy. Pracovať online na Viki mohli žiaci aj z prostredia svojho domova alebo školského internátu.
            Cieľom bolo pomocou bežne dostupných prostriedkov IKT vedieť správne vypočítať akciové ceny tovarov pri rôznych predajcoch a vhodne ich interpretovať – posúdiť výhodnosť (nevýhodnosť?) nákupu. Rozoznať a identifikovať cenové triky, klamlivé a zavádzajúce ponuky. Vedieť kriticky zhodnotiť informácie poskytované reklamou a porozumieť úlohám marketingu. Žiaci si touto svojou činnosťou rozvíjali kompetencie poznávacie, občianske, sociálne aj kompetenciu k celoživotnému vzdelávaniu.


            RNDr. Anna Zubáková

        • GMW (Global Money Week) 2024
          • GMW (Global Money Week) 2024

          • Naša škola sa zapojila do 12. ročníka celosvetovej kampane GMW na zvyšovanie povedomia o dôležitosti prijímania zodpovedných a informovaných rozhodnutí pri správe svojich financií. Téma tohtoročnej kampane bola: Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť (Protect your money, secure your future).
            Žiaci všetkých ročníkov pracovali na spoločnej aktivite, ktorou sa zapojili do súťaže vyhlásenej NBS. Jej ústredný názov bol: Matematika v reálnom živote. V rámci výučby matematiky boli vo všetkých triedach zrealizované rôzne prezenčné aj online aktivity rozvíjajúce finančnú gramotnosť a priamo súvisiace s témou kampane. Väčšina z nich prebiehala v učebni matematiky ale niektoré online aktivity žiaci mohli realizovať aj z prostredia domova alebo školského internátu. Podľa druhu a časovej náročnosti konkrétnej aktivity žiaci pracovali individuálne alebo v štvorčlenných až šesťčlenných tímoch. Všetci využívali dostupné prostriedky IKT – na výpočty kalkulačky a na zber potrebných informácií svoje mobily. V tímových aktivitách žiaci výsledky svojej práce prezentovali ostatným spolužiakom a následne viedli spolu diskusiu o svojich zisteniach. Všetky prevádzané aktivity boli spropagované na školskej nástenke pri učebni matematiky. V jednotlivých ročníkoch bola spoločná aktivita rozdelená na tieto časti:
            1. ročník: Čo, kedy a kde kupovať?
            2. ročník: Vieme čo jeme a čo nás to stojí?
            3. a 4. ročník: Kto bude milionárom – ja, ty, ona, on?


            RNDr. Anna Zubáková

          • Maturitná skúška

          • Od 12. marca 2024 prebiehala na všetkých školách písomná forma internej časti maturitnej skúšky zo slovenského, cudzieho jazyka a matematiky.
            Pevne veríme, že pre všetkých našich žiakov úspešne.

        • Reč peňazí
          • Reč peňazí

          • Prvý krát mali žiaci vyšších ročníkov možnosť absolvovať on-line kurz „Reč peňazí“, ktorý organizovala Národná banka Slovenska v čase od 22.12.2023 do 31.01.2024.
            Reč peňazí je univerzálny a medzinárodne pochopiteľný jazyk, ktorého znalosť a správne používanie obohatí každého človeka a zároveň je jedným zo základných kameňov finančnej gramotnosti. Aj keď si to možno ani dobre neuvedomujeme, nákupné správanie každého človeka je cielene ovplyvňované reklamnými trikmi a z nich plynúcimi omylmi kupujúcich pri rozhodovaní sa o kúpe daného tovaru.
            Škótsky lektor Ross účastníkov kurzu oboznámil prostredníctvom piatich krátkych videolekcií so základnými slovíčkami z rôznych finančných oblastí. Každá lekcia bola venovaná inému pojmu zo slovníka reči peňazí. Postupne boli vysvetlené pojmy: kotvenie, cross-sel (krížový predaj), up sell, reciprocita, efekt návnady. Ku každému videu boli priradené jednoduché ukážky a hry, v ktorých nové pojmy pomohli lepšie porozumieť a pochopiť marketingové techniky predajcov. Po absolvovaní všetkých piatich lekcií a vypracovaní zadanej úlohy bola daná absolventom kurzu možnosť zapojiť sa do súťaže o hodnotné ceny.


            RNDr. Anna Zubáková

        • Divadelné predstavenie Hamlet
          • Divadelné predstavenie Hamlet

          • Dňa 16. 1. 2024 sa divadelná sála J. G. Tajovského vo Zvolene zaplnila aj žiakmi SOŠ elektrotechnickej. Divadlo uviedlo jedno z najväčších svetových diel W. Shaekspeara - tragédiu Hamlet.

            Dej je postavený na bezvýchodiskovej situácii, v ktorej sa ocitol princ Hamlet túžiaci po čistých ľudských vzťahoch. Je schopný veľkého a verného priateľstva, oceňuje u ľudí osobné kvality a nie pozíciu, ktorú zastávajú. Dokáže nahliadať do seba, do svojho vnútorného sveta, bolestne vnímať nespravodlivosť, zlo, cítiť cudziu bolesť a utrpenie ako svoje vlastné. Žiakov zaujal monológ o zmysle života.

            Tragédia bola pútavá, zaujímavá, plná napätia. Študenti si odniesli silný umelecký zážitok.

                                                                                                    Dr. A. Budinská

                                                                                                    Mgr. D. Gajňáková

                                                                                                    Mgr. Z. Hubačová

        • Európska súťaž v štatistike
          • Európska súťaž v štatistike

          • Žiaci našej školy sa aj v tomto školskom roku zapojili do Európskej súťaži v štatistike (European Statistic Competition). Súťaž organizuje Eurostat (štatistický úrad Európskej únie) prostredníctvom národných štatistických úradov jednotlivých štátov. Hlavným cieľom súťaže je zvýšiť štatistické povedomie, gramotnosť a záujem o oficiálne štatistické údaje medzi žiakmi a učiteľmi stredných škôl.
            Žiaci sa prihlasovali v tímoch pozostávajúcich z 1 – 3 členov vedených učiteľom (tútorom). Súťažilo sa v dvoch kategóriách: A (1. – 2. ročník maturitného štúdia), B (3. – 4. ročník maturitného štúdia). V prvej etape národného kola žiaci absolvovali on line prostredníctvom webového formulára tri súbory testov s uzavretými otázkami (3x10 otázok) v čase od 12.12.2023 do 12.01.2024. Toto kolo bolo vyraďovacie – zo všetkých zaregistrovaných tímov v oboch kategóriách do vyššieho kola postúpilo 50 najlepších z celého Slovenska. Zo súťažiacich našej školy najlepšie umiestnenie dosiahli tímy, ktoré tvorili žiaci:
            4.A triedy Jakub Glonek, Samuel Tryzna, Peter Žabka,
            3.A triedy Samuel Vozár,
            1.B triedy Vladimír Vyšný.
            Všetci súťažiaci museli preukázať nielen svoj všeobecný rozhľad, logické myslenie, čítanie s porozumením ale hlavne matematické vedomosti a zručnosti. Vzhľadom na to boli súťažiaci z našej školy odmenení motivačnými známkami z matematiky. Ich váha bola úmerná umiestneniu tímu v tomto kole súťaže.


            RNDr. Anna Zubáková

          • Vianočná akadémia

          • V stredu 20.12.2023 sa vo vianočne vyzdobenej jedálni našej školy uskutočnila Vianočná akadémia s tematikou vianočných zvykov v iných krajinách a u nás. Moderátormi boli Sebastián Hárendácsik a Filip Dobrocký. Žiaci našej školy: Benjamín Bendík, Filip Freigert, Jakub Výberčí a Adam Povalač, Martin Kubík, Miroslav Dimoš na nej zábavnou formou prezentovali svoje zručnosti v speve, tanci a hre na rôzne hudobné nástroje, pod vedením výchovnej poradkyne pani PaedDr. Anny Budinskej. Ako iné roky, ani tentoraz nechýbali hostia – tohto roku to bol folklórny súbor Prvosienka, ktorého členmi sú dvaja naši žiaci a speváčka Aďka Ľuptáková, žiačka Gymnázia Andreja Sládkoviča. Všetkým účinkujúcim a organizátorom veľmi pekne ďakujeme.

             

          • Mikuláš a oceňovanie najlepších na školskom internáte

          • Niektorých žiakov školy „pozval“ Mikuláš do Bratislavy na  prehliadku mesta a vianočné trhy, iných žiakov navštívil Mikuláš so svojimi spoločníkmi v školskom internáte. Aj napriek tomu, že boli veľmi unavení, priniesli mnoho prekvapení.  Úvodné slovo mala vedúca vychovávateľka, ktorá zhodnotila dodržiavanie školského poriadku žiakov za prvý štvrťrok a aktivity do ktorých sa žiaci z jednotlivých výchovných skupín zapojili.  A nasledovali ocenenia. V jesennom období sa uskutočnil turnaj v stolnom tenise a vo futbale.

            V stolnom tenise si najlepšie počínali SAMUEL FRANTIŠEK PÔBIŠ (SOŠA), BENJAMÍN BENDÍK (SOŠE) a MATÚŠ TRUBEN (SOŠE). Vo futbalovom turnaji najlepšie výkony dosiahli 1.miesto žiaci výchovnej skupiny PaedDr. Márii Palíkovej 2.miesto žiaci výchovnej skupiny Mgr. Márii Turčanovej. 3. miesto žiaci výchovnej skupiny PaedDr. Zuzany Pálkovej.

            Na záver boli vyhodnotení žiaci, ktorí v prvom štvrťroku aktívne využívali voľný čas a zapájali sa do podujatí v školskom internáte, ktoré organizovali jednotlivé vychovávateľky. Z výchovnej skupiny vychovávateľky Mgr. Marcely Nátherovej KRISTIÁN SKLADANÝ (SOŠE), vychovávateľky PaedDr. Zuzany Pálkovej DÁVID KOŠECKÝ(SOŠE), vychovávateľky Mgr. Márii Turčanovej DARIAN FAŠANGA a MATÚŠ TRUBEN (SOŠE) a vychovávateľky PaedDr. Márii Palíkovej MATÚŠ ARGALÁŠ, SAMUEL MASLEN a SAMUEL FRANTIŠEK PÔBIŠ (SOŠA).

            Víťazi v jednotlivých turnajoch obdržali diplom a vecnú cenu a a najaktívnejší žiaci z jednotlivých výchovných skupín obdržali diplom a  nákupnú poukážku. A všetci prítomní aj neprítomní dostali od Mikuláša na rozlúčku sladké maškrty.

          • 1. a 3. miesto ZENIT v elektrotechnike

          • Dňa 30.11.2023 sa uskutočnilo krajské kolo prestížnej súťaže stredných škôl ZENIT v elektronike (zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť), ktorej sa už tradične zúčastňujú aj žiaci našej školy. Súťaž preverí vedomosti a schopnosti žiakov, resp. kvalitu vzdelávania.

            Tento rok výsledky súťaže potvrdili výbornú pripravenosť našich žiakov. Po zvládnutí teoretickej časti, spočívajúcej z 30 otázok, nasledovala praktická časť. Podľa predloženej schémy mali žiaci vyrobiť "Merač V-A charakteristík polovodičových prvkov", tj. navrhnúť, vyleptať, osadiť a oživiť dosku plošných spojov. 

            V kategórii mladších žiakov (B) sa na 3.mieste umiestnil náš žiak Boris Pesel z 2.B triedy. V kategórii starších žiakov (A) sa na 1.mieste umiestnil náš žiak Lukáš Krčmárik zo 4.B triedy, ktorý zároveň postupuje do celoštátneho kola. Žiaci sa pripravovali pod vedením učiteľa odborných predmetov Ing. Petra Škodu (teoretická časť) a majstra odbornej výchovy Bc. Martina Petrova (praktická časť).Lukášovi a Borisovi v mene školy gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov :)

          • 1. a 3. miesto na krajskom kole súťaže ZENIT v strojárstve

          •  Naši žiaci opäť bojovali o účasť na celoštátnom kole súťaže ZENIT v strojárstve v dvoch kategóriách, a to v kategórii Strojové obrábanie (S), ktorá zahŕňa väčšinou sústruženie a frézovanie a v kategórii CNC programovanie (C), kde žiak vytvára CNC program v používanom riadiacom systéme, v našom prípade systém dielenského programovania Sinumerik Operate.

            Súťaž sa už tradične uskutočnila v Brezne na SOŠ techniky a služieb, kde si naši žiaci zmerali sily s ďalšími žiakmi škôl z banskobystrického regiónu.  Úlohy zo strojového obrábania boli mimoriadne náročné na presnosť a dodržanie tolerovaných rozmerov.

            V kategórii CNC programovanie sa náš žiak Jaroslav Babjak zo 4.A triedy umiestnil na 1. mieste a vybojoval si tak postup do finále, teda celoštátneho kola súťaže ZENIT v strojárstve.  V kategórii strojové obrábanie sa náš žiak Filip Freigert z 3.C triedy umiestnil na 3. mieste.

            Gratulujeme a ďakujeme obom študentom za ich snahu. Postupujúcemu súťažiacemu prajeme veľa úspechov v ďalšom - celoštátnom kole súťaže, ktoré sa uskutoční v marci 2024 na našej škole a kde sa stretnú výhercovia krajských škôl so všetkých ôsmich krajov Slovenska.

             

            Ing. Lenka Ružová