• Programátori CNC strojov maturujú v odbornej firme

          • Dňa 4. a 5. mája 2022 sa po prvý krát uskutočnila praktická časť maturitnej skúšky vo výrobnom závode firmy Burgmaier, ktorá zabezpečuje duálne vzdelávanie našich žiakov v odbore Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Žiaci mali za úlohu napísať časť CNC programu, vyrobiť danú časť výrobku s požadovanou presnosťou na CNC obrábacom stroji a premerať ju pomocou najnovších 3D meracích zariadení. Väčšine žiakov bolo po skončení štúdia ponúknuté pracovné miesto. Firma Burgmaier Precision Slovakia sa zaoberá presnou výrobou komponentov pre automobilový priemysel, najmä súčiastok do vstrekovacích zariadení pre Audi, Škoda, Volkswagen a pod. (napr. pre firmy Denso, Bosch).

          • Praktická časť OZ MS

          • V týchto dňoch prebieha praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky v dielňach odborného výcviku pre všetky študijné odbory. 

            Podľa vyhlášky č. 318/2008 Z.z. o ukončovaní štúdia na stredných školách, sa uskutočňuje formou praktickej realizácie a prevedenia komplexnej úlohy. 

          • 2. miesto na celoštátnej súťaži ZENIT v elektrotechnike

          • V dňoch 28. až 31.3.2022 sa konalo celoslovenské kolo 38. ročníku ZENIT  v elektronike, ktorú organizuje ŠIOV a odborným garantom je doc. Ing. Daniel Valúch, PhD.  pracovník CERNu. Konalo sa na pôde SPŠ J. Murgaša v Banskej Bystrici. Členovia hodnotiacej komisie boli aj zástupcovia špičkových slovenských elektrotechnických firiem.

            Žiaci súťažili v dvoch kategóriách, A (2 žiaci 3. a 4. ročníka SŠ),  B ( žiaci 1. a 2. ročníka SŠ). Súťaž mala seminár, teoretickú, praktickú časť , komplexný projekt, a na konci exkurziu do výskumného ústavu spojov v Banskej Bystrici spojenú s otváracou prednáškou p. riaditeľa ústavu.

            V rámci praktickej časti sa na 38. ročníku ZENIT v elektronike realizoval GPS disciplinovaný oscilátor/etalón frekvencie 10,000 000 00x MHz.

            V kategórii B sa žiak Lukáš Krčmárik z 2.B triedy umiestnil na vynikajúcom 2. mieste.

            Lukášovi Krčmárikovi gratulujeme, za vynikajúcu reprezentáciu. Porazil vo svojej kategórii okrem jednej všetky elektrotechnické školy na Slovensku, a zároveň zvládol teóriu a veľmi náročné zadania.

            Odborná príprava žiakov na ZENIT: Ing. Peter Škoda a Bc. Jozef Srnka

          • Prednes poézie a prózy

          • Umelecký prednes patrí k najrozšírenejším formám sebarealizácie a preto na našej škole prebehla recitačná súťaž. Inšpiráciou pre recitátorov sa stalo motto:
            „Nie cez hlas, ale cez
            recitátorovu dušu
            sa rodí prednes.“
            J. Čajková
            V súťaži rozhodovala kvalita textu, umenie jeho vnímania, správne držanie tela, výslovnosť, ako aj členenie textu na logické celky, melódia, vetný i slovný dôraz. Rovnako dôležitý bol kontakt s hľadiskom. Všetci recitátori preukázali mimoriadnu snahu o čo najlepší výsledok. A kto sa stal víťazom? Určite všetci recitátori, ktorí sa nebáli prihovoriť publiku.
            Najlepšie výkony však podali títo žiaci:
            I. miesto obsadil Patrik Pokoš
            II. Filip Planý, Adrián Turčan
            III. Samuel Vozár, Samuel Švehla

            Mgr. Gajňáková Danka

          • 21. apríl: Svetový deň kreativity a inovácií

          • Od roku 2018 si vždy v apríli pripomíname dôležitosť kreatívneho myslenia pri riešení problémov trvalo udržateľného rozvoja. Kreativita pomáha pri tvorbe nových nápadov a inovácie sú ich riešením.

            Národná banka Slovenska (NBS) je aktívnou súčasťou inovatívnych riešení na Slovensku, spolupracuje s fintechmi a vytvára podmienky na rozvoj inovácií. Jednou z dôležitých oblastí, ktoré prinášajú inovatívne riešenia, je trh s kryptoaktívami. NBS pripravila v rámci projektu

            „5 peňazí“ tematický kvíz. Jeho cieľom bolo motivovať žiakov k získaniu nových vedomostí z tejto oblasti a následne ich overiť prostredníctvom testových otázok.

            Žiaci v prvej časti vyučovacej hodiny MAT prostredníctvom PC alebo svojich mobilov študovali materiály, ktoré boli sprístupnené na internetovej stránke projektu „5 peňazí“ v častiach FinTech slovník a kryptoškola. Po získaní potrebných poznatkov, vypracovali odpovede na testové otázky. Tí, ktorí mali záujem a poskytli okrem odpovedí aj potrebné osobné údaje boli zaradení do žrebovania o hodnotné ceny.  

            RNDr. Anna Zubáková

          • Matematický klokan

          • Matematický klokan je medzinárodná súťaž, ktorú vyhlasuje asociácia Kangourou sans frontiéres (Klokan bez hraníc) so sídlom v Paríži. Usporiadateľom súťaže v Slovenskej republike je TALENTÍDA, n. o., so sídlom v Bratislave. Hlavným poslaním súťaže je propagovať a popularizovať logické myslenie a matematiku medzi žiakmi, umožniť im súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti - dosiahnuť za ne uznanie. Každoročne od svojho vzniku prebiehala prezenčnou formou v určenom dni jednotne na celom Slovensku.  

            V tomto školskom roku súťaž prebiehala 11.04.2022. Z našej školy sa jej zúčastnilo 20 žiakov v kategórii Kadet O12 (žiaci prvých a druhých ročníkov) a 9 žiakov v kategórii Junior O34 (žiaci tretích a štvrtých ročníkov). Po odštartovaní súťaže žiakom plynul čas 60 minút, počas ktorých súťažiaci riešil 24 úloh. Každá úloha bola zadelená do jednej z troch úrovní náročnosti a podľa aj bodovo ohodnotená.

            RNDr. Anna Zubáková

          • Fialová kométa

          • Dňa 08.04.2022 sa tri šesťčlenné tímy žiakov našej školy zúčastnili matematickej súťaže „Fialová kométa“ („Purple Comet! Math Meet!“). Je to bezplatná, online, medzinárodná, tímová, matematická súťaž pre 1 – 6 členné tímy žiakov SŠ. Od roku 2003 ju organizovala University of Wisconsin – Whitewater a v súčasnosti AwesomeMath.

            Po prihlásení sa tímu na stránku súťaže supervízor činnosť tímu odštartuje (spustí súťažné hodiny) a žiaci môžu pracovať.  Majú 90 minút na to aby vyriešili čo najviac z 30 – tich súťažných úloh. Úlohy sú rôznorodé  – od pomerne jednoduchých až po náročné zadania. Po uplynutí časového limitu sa pre tím súťaž končí.

            V tomto roku súťaž prebieha v termíne 5. - 14.04.2022. V čase súťaže našich žiakov bolo prihlásených 2334 tímov z 51 krajín sveta.

            RNDr. Anna Zubáková

        • Čo viem o EÚ?
          • Čo viem o EÚ?

          • Vedomostný kvíz o EÚ sa niesol v znamení motta: „Žiť spoločne v mieri.“

            Do kvízu sa zapojili štyri súťažné tímy žiakov z tretích ročníkov. Cieľom kvízu bolo zvýšiť povedomie o EÚ. Nosnou témou boli základné znalosti z histórie, geografie, zaujímavostí o EÚ, ako aj najznámejších pamätihodnostiach. Nechýbala však ani aktuálna problematika boja s klimatickými zmenami, ktorá sa dotýka nás všetkých.

            Z kvízu vyplynulo, že naši študenti sa o Európu zaujímajú a snažia sa o nej čo najviac dozvedieť, získať nové užitočné informácie.

            Najlepšie sa darilo 3. tímu, ktorý tvorili chlapci z III. B triedy: Daniel Nemeti, Denis Solčan, Lukáš, Katreniak, Martin Ňuňuk . Víťaznému tímu blahoželáme.

            Pre mňa sú však víťazmi všetci súťažiaci, ktorí sa do kvízu zapojili a tak prejavili záujem prehĺbiť si svoje vedomosti o EÚ.

            Mgr. D. Gajňáková  

                                                                                                                               

          • Okresné kolo žiakov stredných škôl v basketbale

          • Súťaž v basketbale sa konala 29. marca 2022, na SPŠ J. Murgaša a Katolíckom Gymnáziu. Takáto medziškolská súťa prebehla po dvoch rokoch od vyhlásenia pandémie covidu.

            Všetci sa tomu veľmi potešili. Darilo, či nedarilo sa nám podľa hesla "nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa".                                       

               Ivan Gregor

          • Maturita 2022

          • Po dvoch rokoch študenti štvrtého ročníka zasadli do lavíc, aby absolvovali písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenského a cudzieho jazyka. 
            Napriek sťaženým podmienkam pre prípravu na maturitnú skúšku počas uplynulých školských rokov naša škola a žiaci vytvorili systém dištančného vyučovania, prostredníctvom ktorého si mohli žiaci osvojovať dôležité vedomosti z predmetov. 
            Preto pevne veríme, že žiaci boli úspešní a prajeme im veľa úspechov v ďalších častiach skúšok.

            Viac o MS nájdete TU

          • Krajské kolo súťaže ZENIT v strojárstve - 1. a 2. miesto

          • Krajské kolo súťaže sa uskutočnilo 30.11.2021, vzhľadom na súčasnú situáciu sa po prvý krát súťažilo alternatívnou online formou, pred kamerami, no v známom prostredí vlastnej školy. Krajské kolo súťaže organizovala Stredná odborná škola techniky a služieb Brezno v spolupráci s celoštátnou odbornou komisiou Zenit. 
            V kategórii C sa žiak Samuel Majer zo 4.C triedy umiestnil na 1. mieste a v kategórii S sa žiak Daniel Bombara z 3.C triedy umiestnil na 2. mieste, hneď za súťažiacim žiakom so školy organizátora súťaže.  

            Žiak Samuel Majer postúpil v súťaži ďalej bude našu školu reprezentovať na Celoštátnom kole súťaže Zenit v strojárstve v kategórii C, ktoré organizuje opäť SOŠTAS Brezno. Podrobné výsledky s dosiahnutým počtom bodov sú k dispozícii na stránke organizátora.

            Žiakov na súťaž v kategórii S pripravovali majstri odborného výcviku – Ing. Miroslav Hruška a Bc. Jaroslav Sendek, v kategórii C Ing. Lenka Ružová, ktorí sa museli popasovať s náročnou situáciou – pripraviť žiakov po teoretickej a praktickej stránke, nástroje, stroje, PC, softvér,  online prenos z dielne a učební, reagovať na zmeny súťažiacich kvôli karanténe...

                                                                                                                                                                Ing. Lenka Ružová

          • Krajské kolo ZENIT v elektrotechnike - 1. a 3. miesto

          • Dňa 25.11.2021 sa konalo krajské kolo súťaže ZENIT v elektronike, ktorú organizuje ŠIOV a odborným garantom je doc. Ing. Daniel Valúch, PhD.  pracovník CERNu. Krajské kolo tradične organizovala SPŠ J. Murgaša v Banskej Bystrici, tentokrát distančnou formou.

            Žiaci súťažili v dvoch kategóriách, A (2 žiaci 3. a 4. ročníka SŠ),  B ( žiaci 1. a 2. ročníka SŠ). Súťaž mala  teoretickú, aj praktickú časť. Našu školu reprezentovali žiaci Lukáš Krčmárik, Samuel Murín, Peter Hideg, Dávid Húšťa.

            V kategórii A sa žiak Dávid Húšťa zo 4.C triedy umiestnil na peknom 3. mieste, žiak Peter Hideg zo 4.C triedy skončil tesne štvrtý.
            V kategórii B sa žiak Lukáš Krčmárik z 2.B triedy umiestnil na vynikajúcom 1. mieste a zároveň postúpil na celoštátne kolo ZENIT 2021, ktoré sa uskutoční 15-17. 2. 2022 na SOŠ techniky a služieb v Brezne.

            Lukáš Krčmárik dosiahol vynikajúci výsledok aj v rámci celoslovenského porovnanie výsledkov v teoretickej časti. V kategórii B dosiahol najlepší výsledok 27 bodov z 30, čo sa podarilo ešte dvom súťažiacim.

            Všetkým žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a víťazovi Lukášovi Krčmárikovi želáme podobný úspech na celoštátnom  kole, kde ho určite  čaká silná konkurencia.

            Odborná príprava žiakov na ZENIT: Ing. Peter Škoda a Bc. Jozef Srnka

             

          • Vyhodnotenie súťaže EXPERT

          • Vedomostná súťaž žiakov „EXPERT geniality show“ prebehla na celom Slovensku v mesiaci november 2021 prezenčnou aj dištančnou formou. Súťažiaci v nej využili nielen svoje teoretické vedomosti, ale aj schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok.

            Za výborné umiestnenie v danej téme získali „titul“ EXPERT:

            Do you speak English? - Jakub Glonek (2.A), Jakub Prachár (4.B), Martin Michalisko (3.A),

            Góly, body, sekundy - Sebastián Brachna (3.B),

            Mozgolamy - Martin Michalisko (3.A), Samuel Tryzna (2.A),

            Od Dunaja k Tatrám - Martin Novodomec (2.A), Samuel Tryzna (2.A), Marek Ryboš (4.B),

            Tajomstvá prírody - Jakub Glonek (2.A)

            Za výborné celkové umiestnenie získali „titul“ TOP EXPERT:

            Martin Novodomec (2.A), Samuel Tryzna (2.A), Jakub Glonek (2.A), Martin Michalisko (3.A), Marek Ryboš (4.B)

            V tomto ročníku súťaže bol najúspešnejším súťažiacim z našej školy Jakub Glonek (2.A), ktorý okrem vyššie uvedených ocenení získal aj vecnú cenu – darčekovú poukážku.

            RNDr. Anna Zubáková

          • Počítačová grafika, škola hrou

          • Vedeli ste, že ľudské ucho reaguje na zvuk vlnovej dĺžky 16 Hz až 20 kHz?

            Tretiaci na počítačovej grafike v rámci témy Zvuk, spracovávajú zvukové stopy. Prakticky si skúšajú rôzne softvérové open source nástroje na spracovanie zvuku. Pochopia spôsob digitalizácie, spôsob úpravy zvuku, základné pojmy počuteľný zvuk, vzorkovanie, vzorkovaciu frekvenciu zvuku,  kvantovanie, kódovanie. Budú vedieť popísať analógový a digitálny zápis zvuku.

            EG

             

        • Oznam
          • Oznam

          • Upozorňujem všetkých žiakov, ktorí v rámci projektu „5 peňazí“ absolvovali vo vzdelávacom centre NBS v Banskej Bystrici prvý vzdelávací modul „Príjem a práca“ prezenčnou formou, na pretrvávajúcu možnosť prihlásiť sa do druhého vzdelávacieho modulu „Finančné plánovanie“, ktorý bude organizovaný online formou (v prípade opätovného dištančného vzdelávania). Žiaci budú s lektorom komunikovať v čase bežného vyučovacieho procesu z prostredia svojho domova (bez prítomnosti vyučujúceho). Maximálny počet žiakov v jednej pracovnej skupine je 15. V prípade vyššieho záujmu žiakov bude vytvorených viac pracovných skupín v rôznych termínoch.

            Záujemci o túto formu finančného vzdelávania majú možnosť prihlásiť sa osobne počas prezenčnej výučby alebo prostredníctvom mailu na adresu ssbbref@gmail.com. Tí žiaci, ktorí o uvedené finančné vzdelávanie prejavili záujem v minulosti (december 2021) ho opätovne potvrdzovať nemusia.

            RNDr. Anna Zubáková

          • Opatrenia pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára. Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len so súhlasom riaditeľa a musí sa preukázať „Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

          • Vieme dobre nakupovať?

          • Zodpovedať na túto otázku sa snažili žiaci počas výučby matematiky v rámci riešenia aplikačných úloh v aktuálne preberaných tematických celkoch. Finančná gramotnosť je v našej škole implementovaná nielen do výučby matematiky, ale aj všetkých ostatných všeobecnovzdelávacích predmetov.

            Žiaci 1. ročníkov od začiatku školského roku pracovali individuálne prostredníctvom interaktívnych cvičení na Viki. Postupne vypracovali šesť zadaní, v ktorých mali čo najefektívnejšie urobiť nákup v internetovej kaviarni, komunikovať prostredníctvom telefónnych hovorov, SMS, využívať rôzne akcie ponúkané prevádzkovateľom. Týmito aktivitami si žiaci rozvíjali svoje kritické myslenie, mediálnu gramotnosť,  čítanie s porozumením a zároveň si precvičili matematické výpočty s reálnymi číslami. Následnú súťaž medzi tímami jednotlivých prváckych tried už nebolo možné zrealizovať kvôli prerušeniu prezenčného vzdelávania. Z tohto dôvodu bude každému žiakovi odmenou len hodnotenie primerané jeho práci na Viki v podobe známky z matematiky.

            Žiaci vyšších ročníkov zas „nakupovali“ produkty rôznych finančných inštitúcií – rozhodovali o  výhodnosti rôzne úročených vkladov, pri nákupe áut brali do úvahy aj ich amortizáciu. Mali posúdiť výhodnosť (nevýhodnosť) získania automobilu formou rôznych variantov finančného leasingu. Tretiaci v rámci výpočtov s logaritmami a štvrtáci v rámci aplikačných úloh na geometrickú postupnosť. Žiaci riešili úlohy počas prezenčnej výučby individuálne ale aj formou tímovej práce. Počas nej mali k dispozícii nielen kalkulačky ale aj mobilné telefóny. Úspešnými boli tie tímy, ktorých členovia dokázali medzi sebou viesť konštruktívny dialóg a navzájom vecne diskutovať. Najvyššie bodové hodnotenie získal tím žiakov 3.C triedy Daniel Bombara s Jaroslavom Ďurčánym a tím žiakov 3.A triedy Dominik Šrot s Matejom Zemanom.    

            V podobných aktivitách budeme pokračovať aj v druhom polroku. Pevne verím, že všetky už budú realizované v rámci prezenčnej výučby.

            RNDr. Anna Zubáková

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Žiaci našej školy sa nerozvíjajú len v odborných predmetoch, ale mali možnosť vyskúšať si svoje vedomosti a zručnosti aj v anglickom jazyku. Pod vedením vyučujúcich PhDr. Miroslavy Kminiakovej a Mgr. Aleny Villigerovej sa 24.11.2021 zástupcovia všetkých štyroch ročníkov našej školy zúčastnili Olympiády z anglického jazyka.

            Mohli si zmerať sily najprv v písomnej časti, zameranej na formálnu angličtinu, ktorá obsahovala gramatické cvičenia, čítanie a posluch s porozumením a tiež slovnú zásobu.

            Následne tí, ktorí uspeli, postúpili do “finále” a mohli ukázať, ako ovládajú angličtinu v hovorenom prejave. Pri tvorení príbehov na základe daných obrázkov, ako aj pri rolových hrách mali vo dvojiciach odprezentovať dialóg založený na modelovej situácii a využiť tak frázy a hovorové výrazy, ktoré sa používajú v každodennom neformálnom jazyku.

            Víťazom tohtoročnej Olympiády z anglického jazyka sa stal žiak 1.A triedy Matúš Pejko, ako druhý v poradí sa umiestnil žiak 3.B triedy Martin Šípka a na treťom mieste skončil žiak 4.C triedy Patrik Jamriška.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

             

            Mgr. Alena Villigerová

          • Finančná olympiáda

          • Finančná olympiáda je vedomostná súťaž pre stredné školy, organizátorom ktorej je Nadácia PARTNERS. Jej desiaty ročník sa začal prvým kolom 02.11.2021 a skončí sa prezenčným finálovým kolom v apríli 2022.  

            Prvé (otvorené - online) kolo súťaže každoročne absolvovali žiaci štvrtých ročníkov našej školy v rámci prezenčnej výučby matematiky. Vzhľadom na súčasný stav v spoločnosti (dištančné vzdelávanie v dôsledku 3. vlny pandémie spôsobenej coronavírusom) nebolo možné takto postupovať aj v tomto školskom roku. Žiaci vyšších ročníkov našej školy, ktorí mali o súťaž záujem, pracovali online formou z miesta svojho trvalého bydliska. V časovom limite 40 minút odpovedali na 20 otázok. Časť z nich bola teoretická, časť boli výpočtové úlohy. Prostredníctvom odpovedí na teoretické otázky preukázali súťažiaci svoj všeobecný rozhľad, znalosti z oblasti ekonomiky a finančníctva. Vo výpočtových úlohách museli okrem vyššie uvedených teoretických vedomostí uplatniť aj vedomosti a zručnosti nadobudnuté výučbou matematiky.

            Po ukončení prvého (otvoreného) kola súťaže postúpi 500 najlepších súťažiacich z celého Slovenska do druhého (uzavretého) kola súťaže. Veríme, že tak ako v minulých školských rokoch, aj teraz budú medzi nimi aj študenti našej školy.   

            RNDr. Anna Zubáková