• Vianočná akadémia

          • V stredu 20.12.2023 sa vo vianočne vyzdobenej jedálni našej školy uskutočnila Vianočná akadémia s tematikou vianočných zvykov v iných krajinách a u nás. Moderátormi boli Sebastián Hárendácsik a Filip Dobrocký. Žiaci našej školy: Benjamín Bendík, Filip Freigert, Jakub Výberčí a Adam Povalač, Martin Kubík, Miroslav Dimoš na nej zábavnou formou prezentovali svoje zručnosti v speve, tanci a hre na rôzne hudobné nástroje, pod vedením výchovnej poradkyne pani PaedDr. Anny Budinskej. Ako iné roky, ani tentoraz nechýbali hostia – tohto roku to bol folklórny súbor Prvosienka, ktorého členmi sú dvaja naši žiaci a speváčka Aďka Ľuptáková, žiačka Gymnázia Andreja Sládkoviča. Všetkým účinkujúcim a organizátorom veľmi pekne ďakujeme.

             

          • Mikuláš a oceňovanie najlepších na školskom internáte

          • Niektorých žiakov školy „pozval“ Mikuláš do Bratislavy na  prehliadku mesta a vianočné trhy, iných žiakov navštívil Mikuláš so svojimi spoločníkmi v školskom internáte. Aj napriek tomu, že boli veľmi unavení, priniesli mnoho prekvapení.  Úvodné slovo mala vedúca vychovávateľka, ktorá zhodnotila dodržiavanie školského poriadku žiakov za prvý štvrťrok a aktivity do ktorých sa žiaci z jednotlivých výchovných skupín zapojili.  A nasledovali ocenenia. V jesennom období sa uskutočnil turnaj v stolnom tenise a vo futbale.

            V stolnom tenise si najlepšie počínali SAMUEL FRANTIŠEK PÔBIŠ (SOŠA), BENJAMÍN BENDÍK (SOŠE) a MATÚŠ TRUBEN (SOŠE). Vo futbalovom turnaji najlepšie výkony dosiahli 1.miesto žiaci výchovnej skupiny PaedDr. Márii Palíkovej 2.miesto žiaci výchovnej skupiny Mgr. Márii Turčanovej. 3. miesto žiaci výchovnej skupiny PaedDr. Zuzany Pálkovej.

            Na záver boli vyhodnotení žiaci, ktorí v prvom štvrťroku aktívne využívali voľný čas a zapájali sa do podujatí v školskom internáte, ktoré organizovali jednotlivé vychovávateľky. Z výchovnej skupiny vychovávateľky Mgr. Marcely Nátherovej KRISTIÁN SKLADANÝ (SOŠE), vychovávateľky PaedDr. Zuzany Pálkovej DÁVID KOŠECKÝ(SOŠE), vychovávateľky Mgr. Márii Turčanovej DARIAN FAŠANGA a MATÚŠ TRUBEN (SOŠE) a vychovávateľky PaedDr. Márii Palíkovej MATÚŠ ARGALÁŠ, SAMUEL MASLEN a SAMUEL FRANTIŠEK PÔBIŠ (SOŠA).

            Víťazi v jednotlivých turnajoch obdržali diplom a vecnú cenu a a najaktívnejší žiaci z jednotlivých výchovných skupín obdržali diplom a  nákupnú poukážku. A všetci prítomní aj neprítomní dostali od Mikuláša na rozlúčku sladké maškrty.

          • 1. a 3. miesto ZENIT v elektrotechnike

          • Dňa 30.11.2023 sa uskutočnilo krajské kolo prestížnej súťaže stredných škôl ZENIT v elektronike (zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť), ktorej sa už tradične zúčastňujú aj žiaci našej školy. Súťaž preverí vedomosti a schopnosti žiakov, resp. kvalitu vzdelávania.

            Tento rok výsledky súťaže potvrdili výbornú pripravenosť našich žiakov. Po zvládnutí teoretickej časti, spočívajúcej z 30 otázok, nasledovala praktická časť. Podľa predloženej schémy mali žiaci vyrobiť "Merač V-A charakteristík polovodičových prvkov", tj. navrhnúť, vyleptať, osadiť a oživiť dosku plošných spojov. 

            V kategórii mladších žiakov (B) sa na 3.mieste umiestnil náš žiak Boris Pesel z 2.B triedy. V kategórii starších žiakov (A) sa na 1.mieste umiestnil náš žiak Lukáš Krčmárik zo 4.B triedy, ktorý zároveň postupuje do celoštátneho kola. Žiaci sa pripravovali pod vedením učiteľa odborných predmetov Ing. Petra Škodu (teoretická časť) a majstra odbornej výchovy Bc. Martina Petrova (praktická časť).Lukášovi a Borisovi v mene školy gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov :)

          • 1. a 3. miesto na krajskom kole súťaže ZENIT v strojárstve

          •  Naši žiaci opäť bojovali o účasť na celoštátnom kole súťaže ZENIT v strojárstve v dvoch kategóriách, a to v kategórii Strojové obrábanie (S), ktorá zahŕňa väčšinou sústruženie a frézovanie a v kategórii CNC programovanie (C), kde žiak vytvára CNC program v používanom riadiacom systéme, v našom prípade systém dielenského programovania Sinumerik Operate.

            Súťaž sa už tradične uskutočnila v Brezne na SOŠ techniky a služieb, kde si naši žiaci zmerali sily s ďalšími žiakmi škôl z banskobystrického regiónu.  Úlohy zo strojového obrábania boli mimoriadne náročné na presnosť a dodržanie tolerovaných rozmerov.

            V kategórii CNC programovanie sa náš žiak Jaroslav Babjak zo 4.A triedy umiestnil na 1. mieste a vybojoval si tak postup do finále, teda celoštátneho kola súťaže ZENIT v strojárstve.  V kategórii strojové obrábanie sa náš žiak Filip Freigert z 3.C triedy umiestnil na 3. mieste.

            Gratulujeme a ďakujeme obom študentom za ich snahu. Postupujúcemu súťažiacemu prajeme veľa úspechov v ďalšom - celoštátnom kole súťaže, ktoré sa uskutoční v marci 2024 na našej škole a kde sa stretnú výhercovia krajských škôl so všetkých ôsmich krajov Slovenska.

             

            Ing. Lenka Ružová

          • Štruktúrovaný dialóg vo vyučovaní matematiky

          • Jednou skupinou z inovatívnych vyučovacích metód sú inscenačné metódy, ktoré využívali už starí Rimania pri školeniach právnikov a rétorov. Pri týchto metódach sa vychádza z priamej skúsenosti – žiaci sa viac naučia, keď si danú rolu zahrajú, ako keď len pasívne pozorujú. Inscenačné metódy sú
            založené na rôznych druhoch scenárov.
            Počas vyučovania matematiky v prvých ročníkoch bol použitý štruktúrovaný scenár – dialóg medzi dvomi kamarátmi, ktorí sa snažili zorientovať v kurzovom lístku. Vzhľadom na to, že scenár bol neúplný (niektoré časti textu chýbali) bolo ho potrebné správne doplniť na základe odstupných údajov a vedomostí získaných na predchádzajúcich hodinách matematiky. Potrebné informácie žiaci vyhľadávali v konkrétnom kurzovom lístku Európskej centrálnej banky, ktorý mali k dispozícii. Po zistení správnych údajov a ich doplnení do textu dialógu, dialóg odprezentovali (zahrali si ho) sami medzi sebou. Mali tak možnosť lepšie pochopiť text a odstrániť si prípadné pochybenia.
            Pri tomto spôsobe výučby si žiaci rozvíjajú nielen matematickú, čitateľskú a mediálnu gramotnosť ale aj kritické myslenie. Na to, aby správne doplnili chýbajúce údaje, museli čítať s porozumením a ovládať základné pojmy, ktoré preberali na vyučovaní matematiky. Správne zhromaždenie relevantných údajov je predpokladom vyriešenia akejkoľvek matematickej úlohy (akéhokoľvek problému v živote každého človeka). V dialógu bola zachytená situácia, v ktorej sa človek ocitne v bežnom živote pri výmene peňazí pred cestou do zahraničia. Žiaci týmto spôsobom získali nielen potrebné vedomosti, ale aj emotívny zážitok a reálnu skúsenosť.


            RNDr. Anna Zubáková

          • Aurelium Bratislava

          • Učitelia odborných predmetov Ing. Gregušová, Mgr. Mikita a Mgr. Kolesár, pripravili pre študentov našej školy pomikulášske prekvapenie v podobe exkurzie do Bratislavy, s predvianočnou atmosférou. 

            Ranné sneženie v Banskej Bystrici a okolí vystriedal dážď v Bratislave, ktorý časom ustal. Naša cesta začala návštevou Aurélia – zážitkového centra vedy. Centrum je nazvané po slovenskom rodákovi Aurelovi Stodolovi, významnom fyzikovi 19-teho a 20-teho storočia. Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Účel centra vedy je vzdelávať interaktívnou formou, zvýšiť všeobecný záujem o vedu v spoločnosti pomocou interaktívnych expozícií. Presvedčiť mládež, že aj veda môže byť zábavná a vzbudiť v nich záujem o otázky týkajúce sa vedy. Motivovať mladých ľudí k vedeckej kariére a štúdiu technických odborov a prírodných vied. Pútavým spôsobom prezentovať najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied. Ako v škole i v centre vedy je snaha o to, aby sa návštevník niečomu priučil alebo skôr lepšie pochopil to, čo predtým len tušil na intuitívnej úrovni. Zábava tu nie je samoúčelná je to motivačný prvok a prostriedok k poznaniu. Úlohou centra vedy je aj zabezpečiť transformáciu aktuálneho vedeckého poznania do zrozumiteľnej podoby. Prepojenie základných vedeckých princípov a zákonitostí s ich využitím v reálnom živote.

            Po dvoch hodinách strávených vo vedeckom centre sme sa vydali do historického centra Bratislavy. Naša pešia spoznávacia trasa začala pri Prezidentskom paláci, pokračovala ulicami mesta, prešli sme Michalskou bránou, Hlavným námestím, Primaciálnym námestím, Hviezdoslavovým námestím. Študenti sa dozvedeli stručnú históriu mesta. Tešili sa z vianočnej výzdoby. Mohli počuť rôzne jazyky zahraničných návštevníkov našej metropoly. Návštevu historického centra sme zavŕšili prehliadkou vianočných trhov.

            Po prehliadke Starého mesta sme prešli nábrežím Dunaja, kde mali študenti možnosť vidieť a spoznať nový budujúci sa vzhľad nášho hlavného mesta. Videli sme novú budovu Slovenského národného divadla, taktiež v súčasnosti najvyššiu budovu Bratislavy, rovnako tak obchodné centrá. Študenti tu mali aj osobné voľno, ktoré využili občerstvením či nákupom suvenírov. Exkurzie sa zúčastnilo 43 študentov prvého až štvrtého ročníka školy. Po pekne strávenom dni sme sa v podvečerných hodinách vydali na cestu domov. Exkurzia splnila svoj odborný rozmer, rovnako tak rozmer spoznávaco-oddychový. Chceme poďakovať Združeniu rodičov žiakov pri SŠ-SOŠE za príspevok na výlet, značnú časť nákladov na výlet si však hradil každý žiak sám. Ani to nás však neodradilo a už teraz plánujeme ďalší výlet do poľského Krakova.

          • Divadlo ako inovatívna forma vyučovania

          • Vyučovacie formy  v externom prostredí sú pre žiakov vždy zaujímavé a vítané. Jednou z nich bola činoherná inscenácia United neighbours of London v podaní hereckého súboru Divadelného centra. Bonusom bolo, že inscenácia bola naštudovaná v anglickom jazyku a koncipovaná ako edukatívna pomôcka pre žiakov, zohľadňujúca ciele a obsah vyučovania anglického jazyka.

            Netradičnému vyučovaniu predchádzala príprava žiakov spolu s učiteľmi anglického jazyka, ktorá spočíva nielen v jej formálnosti, ale hlavne v príprave na recepciu dramatického diela. Dramaturgicky je inscenácia vystavaná na analýze charakterov, príbehov a osudov siedmich nájomníkov, žijúcich na siedmich poschodiach.

            Neverbálne prostriedky, ako dynamická hudba, variabilná scéna, expresívne herectvo len podčiarkujú účinok kultúrneho pôsobenia na diváka.

            Návšteva divadelného predstavenia svojím umeleckým a kultúrnym pôsobením rozvíja komunikačnú schopnosť žiakov, fixuje jazykové zručnosti, frázy, posluch s porozumením a iné cudzojazyčné kompetencie. Odkazom inscenácie je aktuálnosť témy o sociálnom vzdiaľovaní sa na úkor prežívania digitálnych ne/zážitkov.

             

            PhDr. M. Kminiaková

            Mgr. A. Villigerová