• JUNIOR INTERNET AMAVET - Tvoj odrazový mostík do online sveta

          • Milí žiaci a najmä tí z vás, ktorí sa zaujímate o tvorbu webov, blogov, dizajnu či mobilných aplikácií. Ak nechcete aby vaša tvorba ostala nepovšimnutá a ,,zaprášená niekde na polici" je tu pre vás skvelá príležitosť, ako sa zviditeľniť či získať kontakty z komerčnej sféry online sveta.  Dávame vám preto do pozornosti možnosť zapojiť sa do súťaže, ktorej vyvrcholením je účasť na konferencii Junior Internet a tiež vecné ocenenie víťazov. Nechajte sa inšpirovať príbehmi úspešných absolventov súťaže v priloženej brožúre pod touto pozvánkou. Sú tam príbehy bývalých súťažiacich pre ktorých bola táto súťaž odrazovým mostíkom pre splnenie svojich snov o zamestnaní, ktoré je zároveň aj ich hobby. Hovorí sa tomu práca snov. Podobná cesta môže čakať aj vás. Súťažné kategórie sú:  
            JuniorWEB – webové stránky,
            JuniorDESIGN – digitálne grafické práce a digitálny dizajn,
            JuniorBLOG – blogy a vlogy, ale aj obsah na sociálnych sieťach (profil na Instagram-e alebo TikTok-u),
            JuniorAPP – mobilné aplikácie,
            JuniorLEARN – weby a aplikácie využiteľné vo vzdelávaní,
            JuniorTEXT – texty na vyhlásenú tému: Akú podobu by mala mať veda, ktorá bude hnacím motorom Slovenska i celej EÚ?

            Prihlasovanie je spustené na internetovej stránke súťaže www.juniorinternet.sk. Prihlasovanie je spustené do 15. 3. 2021. Viac o súťaži si prečítajte v prílohách pod touto pozvánkou.

            Záujemci nech zároveň kontaktujú webmastera: sosebb1@gmail.com

            -PK-

          • FOTOZÁŤAŽ – vyhodnotenie súťaže.

          • Súťaž FOTOZÁŤAŽ na tému „Zaťažené na záťaž“ bola vyhlásená 30. septembra 2020 Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP). Jej cieľom bolo informovať verejnosť o problematike environmentálnych záťaží prostredníctvom fotografických snímok a prispieť tak k zvyšovaniu povedomia o rizikách a význame riešenia tohto problému. Do súťaže bolo prihlásených spolu 99 fotografií žiakov z celého Slovenska. 

            V prvej kategórií prostredníctvom verejného hlasovania o najlepšiu fotografiu zvíťazil žiak našej školy Alexander Mistrík (3.C) s fotografiou „Čierne jazero 3“. Fotograficky zdokumentoval gudrónovú jamu (úložisko odpadu) -  nahromadené toxické kaly ako pozostatok činnosti bývalej Petrochemy Dubová. Týmto celoslovenským víťazstvom zabezpečil sebe vecnú cenu a svojej triede celodennú exkurziu plne hradenú organizátorom súťaže (doprava, vstupné, strava). Samozrejme, že v čase keď to situácia v spoločnosti vzhľadom na pandémiu dovolí.   

            V druhej kategórii porota zložená z odborných pracovníkov SAŽP zasadala online po uzávierke súťaže a prihlásené fotografie hodnotila na základe dvoch kritérií: pochopenie cieľa témy súťaže a umelecké stvárnenie práce. Do užšieho výberu piatich najlepších prác sa dostala a celkovo na treťom mieste skončila fotografia žiačky 3.B triedy Zuzany Kováčikovej „Znečistené životné prostredie zásahom človeka“ so stratou 2 hlasy vzhľadom na celkového víťaza tejto kategórie. 

            Blahoželáme víťazom a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy na verejnosti.

            RNDr. Anna Zubáková

          • OZNAM

          • Situácia, ktorá vznikla dňa 12. 01. 2021 po centrálnom zablokovaní Adobe Flash Player všetkými prehliadačmi z dôvodu odstránenia bezpečnostného rizika, sa týka všetkých ZŠ aj SŠ na Slovensku, ktoré používali pri výučbe Planétu vedomostí či už počas realizácie integrovaného e-learningu v rámci prezenčného vzdelávania alebo aj aktuálneho dištančného vzdelávania žiakov. Taktiež sa týka použitia všetkých iných interaktívnych edukačných materiálov v iných zdrojoch, ktoré používali tento program. Preto som prostredníctvom elektronickej pošty oslovila prevádzkovateľa Planéty vedomostí (Ministerstvo školstva) cez viaceré oficiálne kontakty. Všetky odpovede boli takmer totožné, uvádzam jednu z nich:

             

            Dobrý deň,

            podpora Flash obsahu na web prehliadačoch bola definitívne ukončená na konci minulého roka a už ho nie je možné ďalej používať. Flash obsah bol v prevažnej väčšine zmigrovaný na HTLM5 formát a v tejto forme je na poráli Viki naďalej dostupný.

            Pekný deň

            S pozdravom,

            Peter Chmelík

            Sekcia informačných technológií

            Odbor centrálnych IT služieb

            0800 138 033

            helpdesk@iedu.sk

             

            Vzhľadom na vyššie uvedené, budeme v nasledujúcom období počas dištančného vzdelávania a aj v rámci integrovaného e-learningu počas prezenčnej výučby využívať vzdelávaciu platformu Viki, ktorú odporúča Ministerstvo školstva.

            V súčasnosti robím všetky administratívne úkony potrebné na aktívne využívanie tejto platformy vyučujúcimi aj žiakmi. Zároveň pripravujem manuál pre prácu žiakov, zostavujem, kompletizujem a dopĺňam potrebné učebné materiály z MAT aj FYZ pre všetky ročníky tak, aby žiaci mohli plynule pokračovať v štúdiu týchto predmetov. Spracovaný manuál dostane každý žiak v prílohe správy cez EduPage. Ostatné informácie ohľadom dištančného vzdelávania MAT a FYZ budú poskytované takým istým spôsobom ako doteraz.

             

            RNDr. Anna Zubáková   

          • Vianočný pozdrav zo školského internátu

          • Milé dievčatá a milí chlapci zo školského internátu, prajeme Vám, aby Vaše sviatočné dni boli radostné, pohodové, nezabudnuteľné, bezvírusové a plné lásky. Tešíme sa na Vás v novom roku 2021!

            Vaše perfektné vychovávateľky

          • Finančná olympiáda

          • Finančná olympiáda je postupová súťaž, ktorá umožňuje stredoškolákom otestovať sa a porovnať si úroveň svojej finančnej gramotnosti s ostatnými žiakmi danej vekovej kategórie z celého Slovenska. Už deväť rokov ju organizuje Nadácia PARTNERS v rámci edukačného projektu „Deň finančnej gramotnosti“.

            V našej škole sa každoročne zúčastňovali prvého (otvoreného) kola súťaže všetci žiaci vyšších ročníkov počas vyučovania matematiky. Vzhľadom na pretrvávajúce dištančné vzdelávanie v tomto školskom roku to nebude možné urobiť uvedeným spôsobom. Odporúčam však všetkým žiakom, napriek aktuálnej situácii v spoločnosti - pandémii spôsobenej koronavírusom covid, zúčastniť sa prvého kola online z prostredia svojho domova.  Toto kolo už prebieha od 02.11.2020 - každý študent sa môže zaregistrovať ale len jeden raz. Bližšie informácie sú k dispozícii na https://www.financnaolympiada.sk/i-kolo.

            Po ňom bude nasledovať druhé (uzavreté) kolo súťaže, do ktorého postúpi 500 najlepších účastníkov z prvého kola. Posledné (finálové) kolo súťaže bude prebiehať prezenčnou formou v priestoroch usporiadateľa.

            Podmienkou toho aby žiaci, ktorí absolvujú prvé kolo z domu a budú mať záujem byť zaradení do vyhodnotenia prvého kola súťaže aj v rámci našej školy, je poslať na mailovú adresu vyučujúcej matematiky (ssbbref@gmail.com) prefotený vyplnený registračný formulár tesne pred odoslaním do súťaže. Vyhodnotenie tejto aktivity v rámci školy prebehne po oficiálnom ukončení prvého kola súťaže obvyklým spôsobom.

             

            RNDr. Anna Zubáková

          • Juvenes Translatores

          •  

            Juvenes Translatores (v latinčine "mladí prekladatelia")  je každoročná on-line prekladateľská súťaž pre 17-ročných študentov stredných škôl so sídlom v európskej únii. Organizuje ju Generálne riaditeľstvo pre preklad Európskej komisie od roku 2007.

            Cieľom tejto každoročnej prekladateľskej súťaže je propagovať, uznávať a odmeňovať štúdium jazykov a inšpirovať mladých lingvistov. Schopnosť hovoriť cudzími jazykmi je hlavným prínosom pre mladých ľudí vstupujúcich na trh práce. V čoraz viac prepojenej a globálnej ekonomike zamestnávatelia aktívne hľadajú viacjazyčných kandidátov schopných prispôsobiť sa a prosperovať v medzinárodnom kontexte.

            Aj v tomto roku sa naša škola zaregistrovala do tejto súťaže a bola vybraná.

            26.11.2020, v čase od 10,00 do 12,00h si k svojim počítačom zasadli 3 naši žiaci, aby si overili znalosť materinského a cudzieho jazyka.

            Víťazi (jeden za každú krajinu) budú vyhlásení začiatkom februára 2021.

            Kto nás reprezentoval?

            Natália Tencerová, III.B – prekladala zo španielskeho do slovenského jazyka,

            Marek Ryboš, III.B - prekladal z anglického do slovenského jazyka,

            Timotej Škvarka, II.C – prekladal z  anglického do slovenského jazyka.

            Všetkým trom študentom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr.Zuzana Ištenešová

          • Fyzika neštandardne

          • Pandémia výrazne zasiahla do života celej spoločnosti – zmenila jej zabehnutý chod a poznačila aj vzdelávanie žiakov. Nečakane vznikla situácia, na ktorú nikto z nás nebol pripravený. Je však všeobecne známe, že neštandardné situácie si vyžadujú aj neštandardné riešenia.

            Jedným takýmto riešením bola aj realizácia Európskej noci výskumníkov 2020  - festivalu vedy, ktorý je paralelne organizovaný v tridsiatich štátoch Európy. Motto tohto ročníka bolo: „Veda bez hraníc“.  Prostredníctvom online štúdia bola umožnená účasť na festivale každému záujemcovi z radov verejnosti. Takto sa mohli žiaci z celého Slovenska zúčastniť mnohých aktivít, ktoré boli v rámci vysielania online štúdia prezentované odborníkmi z rôznych oblastí vedy aj techniky. Mnohé z nich sa priamo, alebo nepriamo, dotýkali fyziky a iných prírodovedných predmetov. Počas streamu bolo možné prostredníctvom chatu diskutovať s prednášajúcimi.

            Časť žiakov našej školy využila túto možnosť a prostredníctvom vybraných aktivít si prehĺbila svoje vedomosti z fyziky a rozšírila svoj všeobecný rozhľad. Rôzni žiaci sa zúčastnili rôznych aktivít. Najviac sledovanými boli realizácie fyzikálnych experimentov (Doc. PaedDr. Klára Velmovská, PhD - Kúzelná fyzika) a priamy vstup astronautky NASA (Janette J. Epps Ph.D - FUTURE OF SPACE EXPLORATION). Žiaci následne poslali do mailovej schránky vyučujúcej dôkazy o svojich aktivitách – fotografie, komentáre, otázky ku konkrétnym pokusom a niektorí aj videá, v ktorých sami realizujú v domácich podmienkach niektoré fyzikálne pokusy predvádzané Klárou Velmovskou v rámci Kúzelnej fyziky.    

            Našli sa aj žiaci, ktorí prispeli svojimi prácami do sprievodnej akcie Európskej noci výskumníkov – fotosúťaže „#ucimsavedu“. 

            Tí žiaci, ktorí majú záujem o danú problematiku a z nejakých dôvodov sa nemohli zúčastniť priameho prenosu, môžu si pozrieť sprístupnené videá zo záznamu na

            https://www.nocvyskumnikov.sk/program/mesto-online-studio.html.

            RNDr. Anna Zubáková

             

        • IT čajovňa
          • IT čajovňa

          • Milí žiaci,

            v spolupráci s IT firmami a odborníkmi z praxe pre vás IT akadémia, ktorej je naša škola súčasťou, pripravila niekoľko IT Čajovní na zaujímavé a veľmi aktuálne témy:

            1.   03.12.2020 - 16:00 17:30 - lektor: Lenka Hlinková (Algoritmus) -  názov: Moja digitálna stopa -  prihlasovanie https://dotazniky.itakademia.sk/ 
            - dozviete sa aký je rozdiel medzi digitálnou stopou a osobnou značkou? Ako reagovať na trollov, ako sa chrániť pred potenciálnym nebezpečenstvom na sociálnych sieťach? Povieme si aj, ako fungujú sponzorované príspevky, ako to, že vám vyskakujú reklamy akoby vás mobil či počítač odpočúval a aké sú novodobé pravidlá etiky na internete.

            2. 09.12.2020 14:00 -16:00 - lektori z GlobalLogic - Názov: Ak raz, potom navždy 

            - prihlasovanie https://dotazniky.itakademia.sk/ 
            - dozviete sa, že aj keď sú niektoré veci dostupné na internete alebo online úžasné stačí sa raz niekde objaviť a z internetu sa to už nikdy nestratí.

            3.   16.12.2020 16:00 - 17:30  lektor: Lenka Hlinková (Algoritmus) -  názov: "IamRemarkable" - len pre dievčatá 
            prihlasovanie https://dotazniky.itakademia.sk/ 
            - ide o interaktívny tréning pre dievčatá na zlepšenie sebaprezentácie a vnímania vlastnej hodnoty. Je to globálna aktivita pod záštitou firmy Google a obieha celý svet. Od minulého roka ňou prešlo vyše 140-tisíc ľudí a 90% z účastníkov potvrdilo zlepšenie schopnosti odprezentovať seba, prípadne svoje úspechy v nasledujúcich 3 mesiacoch.

            4.   21.12.2020 14:00 - 16:00 - lektor: Iveta Tonhauserová ( má na starosti softvérový vývoj v americkej spoločnosti GoHealth)-  názov: Chcem do IT, ako na to a bude ma to vôbec baviť? 
            prihlasovanie https://dotazniky.itakademia.sk/ 
            žiaci zistia aká je realita práce v IT? Aké sú jej výhody ale i tie menej zábavné stránky? Povieme si, čo potrebujete na to, aby sa vám v tejto oblasti darilo a zároveň vás to i čo najviac bavilo. Ako začať, ak zatiaľ ani netušíte, čo skratka IT znamená (nie, naozaj nie je neskoro) a ako sa pohnúť ďalej bez zbytočných chýb a straty času.

             

            Musíte sa sami prihlásiť na uvedených linkách (alebo pomocou QR kódov uvedených na plagátoch jednotlivých aktivít v prílohe). Prihlasovacie údaje budú zaslané len prihláseným žiakom deň pred aktivitou. Prosím, aby ste si skontrolovali aj priečinok SPAM. Ak sa rozhodnete prihlásiť sa na aktivity dajte o tom vedieť aj koordinátorovi IT akadémie na našej škole na adresu: sosebb1@gmail.com

            -PK-

          • Pozvánka na denný IT tábor – ONLINE škola 3D tlače

          • Informujeme vás o zaujímavej možnosti pre žiakov v rámci národného projektu IT akadémia ktorého súčasťou je aj naša škola. Ide o denný IT tábor – ONLINE škola 3D tlače, ktorý pripravila Fakulta riadenia a informatiky UNIZA. Zúčastniť sa môžu žiaci 3. a 4. ročníkov. ONLINE škola 3D tlače sa uskutoční od 7. do 11. decembra. Žiaci sa naučia základy modelovania a 3D tlače. Navrhnú si a vytlačia svoj vlastný projekt.
            Viac informácií nájdete na webe:

            https://www.fri.uniza.sk/aktuality/online-skola-3d-tlace-2020-registracia-pre-stredoskolakov-spustena

            Termín prihlásenia na ONLINE školu 3D tlače je do 30. novembra a počet miest je limitovaný.
            Ak sa na udalosť zaregistrujete oznámte to prosím aj koordinátorovi IT akadémie na našej škole na emailovú adresu sosebb1@gmail.com

             

          • Prvá vedecká live šou na Slovensku!

          • Upozorňujem všetkých žiakov na blížiaci sa termín tradičného podujatia „Európska noc výskumníkov“ (piatok 27. 11. 2020) a hlavne na jednu z jeho aktivít - online štúdio, cez ktoré budú účastníkom sprostredkované zaujímavé krátke prednášky a prezentácie experimentov realizované odborníkmi z rôznych oblastí vedy a techniky (vedecká šou). Najskôr je potrebné zaregistrovať sa do online štúdia na adrese https://www.nocvyskumnikov.sk/program/mesto-online-studio.html. Odporúčam všetkým žiakom školy prečítať si program, vybrať tému, ktorá ich zaujme a zúčastniť sa jej prezentácie v online štúdiu. Z tejto svojej činnosti urobiť záznam (foto a stručný komentár – svoj názor na sledovanú aktivitu) a poslať najneskôr do konca novembra 2020 na adresu ssbbref@gmail.com. Účasť našich žiakov na uvedenej aktivite vyhodnotím na konci mesiaca november obvyklým spôsobom. 

            Z hľadiska výučby fyziky odporúčam využiť najmä tieto časti programu: 9:10 – 9:40 Kúzelná FYZ (experimenty Kláry Velmovskej z FMFI v Bratislave), 11:40 – 12:00 Vedecký kuriér FYZ (na túto časť budeme priamo nadväzovať aj na hodinách FYZ po obnovení prezenčnej výučby keďže patríme medzi školy, ktorým organizátor SOVVA poskytol nielen študijné materiály ale aj potrebné učebné pomôcky), 17:45 – 18:00 Nobelova cena za FYZ 2020. Alebo aj čokoľvek iné, čo  upúta pozornosť žiakov – stačí si prečítať program a v uvedenom čase sledovať vybranú aktivitu v online štúdiu.

            Taktiež pripomínam blížiaci sa termín ukončenia fotosúťaže „#ucimsavedu“. Niektorí žiaci mi už kópie svojich súťažných príspevkov na ssbbref@gmail.com poslali. Tí žiaci, ktorí ešte majú záujem zúčastniť sa súťaže, môžu tak urobiť najneskôr do 27.11.2020. Bližšie informácie sú k dispozícii na https://www.nocvyskumnikov.sk/sutaze/fotosutaz-pre-ziakov-a-studentov-ucimsavedu.html.

             

            RNDr. Anna Zubáková

          • Fyzika? Načo - veď to v živote vôbec nevyužijem (!)

          • O nepravdivosti tohto názoru sa mohli presvedčiť všetci žiaci, ktorí sa dňa 11.11.2020 zúčastnili FVF 2020. Vzhľadom na aktuálny stav v spoločností FVF prebiehal online prostredníctvom livestreamu. Vyučujúca FYZ odporúčala aktívnu účasť na festivale najmä žiakom tretích ročníkov vzhľadom na obsahovú náplň fyziky (svetlo ako žiarenie), kde medzi aktuálne preberané témy patrí aj vplyv elektromagnetického žiarenia na živé organizmy, rozklad bieleho svetla a jeho vnímanie ľudským okom.  

            Počas FVF boli premietnuté dva filmy. Po ukončení každého sa uskutočnila moderovaná diskusia s odborníkmi na danú tému. Prvý film „Temná strana svetla“ popisoval zdokumentované negatívne vplyvy nadmerného osvetlenia (svetelného smogu) na faunu, flóru a následne aj človeka z globálneho  pohľadu. Ponúkol niektoré riešenia vzniknutých problémov. V druhom filme „Vo svetle noci“ bol analyzovaný súčasný stav svetelného znečistenia na Slovensku a jeho preukázateľne negatívne dôsledky na zdravie človeka. Taktiež boli načrtnuté spôsoby, ktorými človek môže tieto negatívne vplyvy na seba čiastočne eliminovať.

             

            Žiaci, ktorí sa zúčastnili FVF mali za úlohu zdokumentovať svoju účasť prostredníctvom komentárov, prípadne fotografií, ktoré následne zaslali vyučujúcej. Väčšina z nich si pozrela len jeden z filmov. Rôznym žiakom utkveli v pamäti rôzne fakty – každého upútalo niečo iné. Uvediem jeden postreh za všetky : „Film sa mi páčil prišlo mi to ako zaujímavá téma o ktorej sa až tak nehovorí ani ja sám som si to veľmi neuvedomoval dokým som nevidel tento film. Teraz to už beriem inak.“

            Žijeme v dobe, v ktorej vyučovanie už jednoznačne prekonalo svoju klasickú podobu - už nestačia klasické texty v klasických učebniciach, ale je nevyhnuté systematicky a plynulo zakomponovať do výučbového procesu aj iné dostupné médiá. Taktiež aktívne využívať možnosti, ktoré poskytujú vhodné internetové zdroje. Podporiť tým rozvoj mediálnej gramotnosti, kritického myslenia a prepojenia teoretických poznatkov s praxou (bežným životom človeka). Naučiť žiakov využívať dostupné výdobytky vedy a techniky ale zároveň vedieť sa aktívne brániť voči nim tam, kde je to potrebné – znižovať dôsledky ich negatívnych vplyvov na organizmus človeka. Žiť v súlade s nimi ale zároveň aj v súlade s prírodou – účinne chrániť seba aj ju.

            Naozaj poznatky, ktoré poskytuje fyzika nie sú potrebné? Fyzika patrí medzi exaktné prírodné vedy – vychádza z praktických skúseností človeka, ktoré nadobudol v dlhodobom procese poznania a do praxe (bežného života) ich v zosystematizovanej podobe aj vracia. Pozerajme okolo seba otvorenými očami. Pokúsme sa prepájať teoretické poznatky získané v škole s praxou (bežným životom) – určite to ide. Pretože k tomu, aby sme vhodne využívali súčasné výdobytky vedy a techniky a zároveň žili aj v súlade s prírodou (sebou samým) nám môže výrazne pomôcť aj fyzika.

             

            RNDr. Anna Zubáková

          • Festival Vedeckých Filmov 2020 (online)

          • Dňa 11.11.2020 sa uskutoční 7. ročník FVF, ktorého téma „Svetelné znečistenie ... Čo nám hrozí?“ sa bytostne dotýka každého z nás – denne sa s ňou stretávame v bežnom živote. Dokumentárne filmy premietané na festivale a diskusie s odborníkmi priblížia problematiku straty prirodzenej tmavej oblohy a s tým súvisiace otázky, ktoré sa postupne vynárajú v jednotlivých oblastiach nášho života. Na podujatí budú streamované dva vedecké dokumentárne filmy o problémoch s nadbytočným svetlom. Strata prirodzenej tmavej oblohy ovplyvňuje mnoho oblastí ľudského života a čím ďalej, tým viac sa vynárajú otázky o hrozbách svetelného smogu a jeho dopade na náš organizmus. Odpovede na ne budeme hľadať v dokumentárnych filmoch a následných diskusiách s odborníkmi. Premietanie sa uskutoční o 16:00 a 18:00 hod. Prístup na všetky online podujatia je bezplatný.

             

            Prvý bude premietnutý nemecký film „Temná strana svetla“. Je venovaný hrozbám umelého svetla, ktoré zodpovedá za úhyn obrovského množstva živých organizmov a má nepriaznivé účinky aj na ľudí. V druhom filme „Vo svetle noci“  slovenskí autori zisťujú stav svetelného znečistenia priamo na Slovensku. Pomenúvajú problémy, ktorým v tejto oblasti čelíme a hľadajú možné riešenia ako neustálej žiare reflektorov uniknúť.

             

            Bližšie informácie spolu s linkom na živé vysielanie sú na: https://www.tyzdenvedy.sk/o-tyzdni-vedy-a-techniky/podujatia-organizatorov/festival-vedeckych-filmov.html?page_id=6816.

             

            Pokiaľ sa zúčastníte FVF 2020 online zdokumentujte túto svoju aktivitu – urobte fotografiu, z ktorej bude zrejmé, kto sa aktivity zúčastňuje a pridajte aj svoj veľmi stručný komentár (názor na prezentovaný film). Záznam o tejto svojej činnosti pošlite ako prílohu k mailu na adresu ssbbref@gmail.com do 15.11.2020. Vyhodnotenie aktivít našich žiakov v rámci tohtoročného online FVF prebehne obvyklým spôsobom do konca mesiaca november 2020.

             

            RNDr. Anna Zubáková

             

          • EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV 2020 (online)

          • Jedným z podujatí, ktorých sa naši žiaci v minulosti každoročne zúčastňovali je aj „Európska noc výskumníkov“. Tento festival vedy  vznikol z iniciatívy Európskej komisie a je paralelne organizovaný v tridsiatich štátoch Európy. V tomto roku bude prebiehať dňa 27.11.2020. Vzhľadom na aktuálny stav v spoločnosti spôsobený pandémiou coronavírusu, budú všetky jej podujatia prebiehať v online priestore. Celodenný live program zo štúdia bude určený širokej verejnosti - dopoludnia si prídu na svoje najmä žiaci a študenti.

            Hlavní organizátori podujatia, Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity a Slovenská akadémia vied, opäť pripravili bohatý  program, ktorého cieľom  je zvýšenie  záujmu žiakov o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách. Mottom roka 2020 je  „Veda bez hraníc“. Je ním poukázané na to, že výskum a inovácie prekračujú nielen geografické hranice, ale zachádzajú aj za hranice bežného poznania. Vďaka tomu môžeme dnes všetci využívať výsledky vedy v každodennom živote. Za všetkými dôležitými objavmi a zlepšeniami stoja výskumníci a ich zvedavosť – vďaka nim máme internet, môžeme vidieť čiernu dieru, liečiť choroby či vytvárať umelú inteligenciu. Podrobný program a bližšie informácie o realizácii podujatia je možné získať na odkaze https://www.nocvyskumnikov.sk/skoly.html?fbclid=IwAR1OH95dFvbldxBKGqHz0C6aDM-gF5_0CpUf6jtlsR4kfI_gr4Achnp082s.

             

            Súčasťou aktivít spadajúcich pod toto podujatie sú aj súťaže žiakov rôznych typov škôl. Pre žiakov ZŠ a študentov SŠ je aktuálna Fotosúťaž Európskej noci výskumníkov: #ucimsavedu. Bližšie informácie pre záujemcov a propozície súťaže  sú na https://www.nocvyskumnikov.sk/sutaze/fotosutaz-pre-ziakov-a-studentov-ucimsavedu.html.  Ak sa rozhodnete zúčastniť súťaže alebo niektorého iného podujatia organizovaného v rámci „Európskej noci výskumníkov“, urobte si záznam z tejto svojej činnosti (fotografie + krátky slovný komentár – svoj názor na aktivitu, ...) a pošlite mi ho na adresu ssbbref@gmail.com. Vyhodnotenie aktivít našich žiakov v rámci tohtoročného festivalu vedy prebehne obvyklým spôsobom v mesiaci december 2020, prípadne január 2021.

             

            RNDr. Anna Zubáková

             

          • TVT 2020 bude aj online

          • V tomto roku bude prebiehať už 17. ročník TVT (Týždeň vedy a techniky) v termíne 09. – 15. novembra 2020. TVT na Slovensku je sviatkom vedy a poznatkov. Počas siedmich dní sa každý rok spojí množstvo vedcov, akademikov a popularizátorov vedy, aby verejnosti priblížili najnovšie objavy, podelili sa o výsledky svojej práce a umožnili ľuďom nazrieť do sveta experimentov a bádania. Hlavnými organizátormi podujatia je MŠVVaŠ SR a CVTI SR, spoluorganizátorom je AMAVET. Potrebu a zmysel jeho organizovania priblížil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling: „Všetci dnes vnímame dôležitosť vedy viac ako kedykoľvek predtým. Pandémia nového koronavírusu nám dala pocítiť našu zraniteľnosť a vedci spolu so zdravotníkmi už takmer rok plnia titulné stránky periodík. My si však myslíme, že by to tak malo byť stále, nielen v časoch krízy. Aj preto už 17. rok organizujeme Týždeň vedy a techniky.“

            Každoročne sa žiaci našej školy zúčastňovali mnohých aktivít usporiadaných v rámci TVT a viacerí získali aj víťazstvá v celoslovenských súťažiach. Vzhľadom na súčasnú situáciu v spoločnosti časť poriadaných aktivít bude realizovaná aj online formou. Zúčastniť sa aktivít, ktoré budú prebiehať v rámci celého Slovenska offline nemôžeme, ale využiť možnosti, ktoré poskytujú aktivity realizované online formou môže každý z nás. Každý žiak školy, ktorý o to bude mať záujem, má možnosť vybrať si aktivitu, ktorej téma ho osloví. Bližšie informácie sú dostupné na https://www.tyzdenvedy.sk/, prípadne https://www.minedu.sk/tyzden-vedy-a-techniky-na-slovensku-bude-online/.

            Vzhľadom na preberané témy v učive fyziky odporúčam hlavne žiakom 3. ročníkov účasť na Festivale vedeckých filmov (11. november 2020). Téma tohtoročného festivalu  je „Svetelné znečistenie ... Čo nám hrozí?“ Prostredníctvom livestreamu budú online premietnuté dva filmy, po ktorých sa uskutoční moderovaná diskusia s odborníkmi na danú tému. Bližšie informácie sú k dispozícii na: https://www.tyzdenvedy.sk/o-tyzdni-vedy-a-techniky/podujatia-organizatorov/festival-vedeckych-filmov.html?page_id=6816.

            Ak sa rozhodnete zúčastniť niektorého podujatia organizovaného v rámci TVT 2020 online, urobte si záznam z tejto svojej činnosti (fotografie + krátky slovný komentár – svoj názor na aktivitu, ...) a pošlite mi ho na adresu ssbbref@gmail.com . Vyhodnotenie aktivít našich žiakov v rámci TVT 2020 online prebehne v mesiaci december 2020 obvyklým spôsobom.

             

            RNDr. Anna Zubáková

          • Odborný výcvik pre 3. a 4. ročník

          • Na základe rozhodnutia MŠ VVaŠ SR, riaditeľ Spojenej školy, Školská 7, Banská Bystrica oznamuje, že od pondelka 12. 10. 2020 bude vo všetkých triedach prebiehať dištančné vzdelávanie teoretického vyučovania. Pre praktické vyučovanie platí nasledujúca výnimka pre 3. a 4. ročník. Žiaci sú vo firmách na zmluvných odlúčených pracoviskách, ako to bolo doteraz. 
            Tí žiaci, ktorí sa nemôžu dostaviť na odborný výcvik v pôvodne pridelenej firme si môžu nájsť alternatívnu firmu v mieste svojho bydliska a škola následne z tohto firmou uzatvorí zmluvu o vykonaní odobrného výcviku. 

          • Načo nám to bude?

          • Túto otázku veľmi často kladú žiaci nejednému vyučujúcemu takmer na každom predmete. Zodpovedať na ňu sme sa spoločnými silami pokúsili aj na hodine matematiky počas prezenčnej výučby v rámci témy „Exponenciálne funkcie“. Pri jej realizácii sme využili všetky dostupné prostriedky IKT.

            Prípravu na hodinu absolvovali žiaci doma prostredníctvom interaktívnych cvičení na PV. Pracovali so simuláciami, ktorými skúmali vlastnosti grafov rôznych exponenciálnych funkcií. Zisťovali čo a ako ovplyvňuje strmosť rastu (prípadne poklesu) exponenciálnej krivky. Skúmali či  a ako je možné túto strmosť ovplyvniť - zväčšiť alebo zmenšiť. Výsledky svojich pozorovaní mali možnosť porovnať s grafmi, ktoré sú dnes bežne dostupné v rôznych médiách a zachytávajú štatisticky spracované údaje o aktuálnom vývine situácie v spoločnosti spôsobenej pandémiou coronavírusu.

            V prvej časti vyučovacej hodiny sme spoločne analyzovali výsledky interaktívnych cvičení, objasnili si sporné veci. V druhej časti sme využili interdisciplinárne väzby s dejepisom a preniesli sa do histórie. Vrátili sme sa v čase približne o 100 rokov späť a sledovali analýzu podobnej situácie – celosvetovej pandémie, ktorú ľudstvo zažilo v rokoch 1918 až 1920 a je známa pod názvom „Španielska chrípka“. Prostredníctvom videa, podporujúceho výučbu dejepisu, mali žiaci možnosť priblížiť si vtedajšiu situáciu pomocou dobových fotografií, vložených krátkych filmov a článkov z dobovej tlače. Mohli porovnať výsledky vyhodnotených štatistických prieskumov týkajúcich sa pandémie spracované formou grafov v minulosti a dnes. Porovnať  opatrenia, ktoré robila generácia našich prastarých rodičov s tými, ktoré sú zavedené dnes. Porovnať správanie sa ľudí počas pandémie v minulosti a dnes.

            Žijeme v inej dobe ako generácia, ktorú postihla pandémia „Španielskej chrípky“ a predsa prežívame niečo veľmi podobné. Priepastný rozdiel je však v dostupnej informovanosti ľudí. V súčasnej dobe, keď sme denne zaplavení veľkým množstvom rôznorodých informácií, je nevyhnutné vedieť selektovať medzi mini. Vedieť si vybrať tie podstatné a vierohodné. Aby sa človek mohol takto aj správať musí mať vyvinuté kritické myslenie, ktorého základom je čítanie s porozumením nielen textov, ale aj iných vyjadrovacích a komunikačných prostriedkov – piktogramov, tabuliek, grafov. Práve k tomuto výrazne prispieva aj štúdium matematiky, počas ktorého sa žiaci učia analyzovať informácie, tvoriť odôvodnené argumenty a závery. Rozvíjajú si zručnosť pracovať s rôznymi médiami, efektívne komunikovať, argumentovať – rozvíjajú svoje kritické myslenie.

            Alebo sme, my ľudia, skutočne nepoučiteľní? Alebo je naozaj pravdou, že jediným poučením z histórie je to, že sa z nej ešte nikto nepoučil?

             

            RNDr. Anna Zubáková

          • ENVIRÓZA, FOTOZÁŤAŽ – hovorí vám to niečo?  

          • ENVIRÓZA je školský program, ktorý prebieha vo formáte outdoorovej hry, vyvinutej za účelom získavania a šírenia informácií o environmentálnych záťažiach na Slovensku. Jeho cieľom je  informovať o problematike environmentálnych záťaží.

            FOTOZÁŤAŽ je súťaž žiakov ZŠ a SŠ o najlepšiu fotografiu realizovaná v rámci programu ENVIRÓZA, ktorú organizuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) – odborná organizácia Ministerstva životného prostredia SR s celoslovenskou pôsobnosťou. Cieľom súťaže je informovať o problematike environmentálnych záťaží prostredníctvom fotografických snímok a prispieť tak k zvyšovaniu povedomia o rizikách a význame riešenia tohto problému. V každom školskom roku sú vyhlásené dve kolá súťaže (jesenné a jarné) s rôznymi témami. Téma aktuálne prebiehajúce jesenného kola je „Zaťažené na záťaž“.

             

            Environmentálna záťaž je zadefinovaná ako znečistenie územia spôsobené činnosťou človeka, ktoré predstavuje závažné riziko pre ľudské zdravie alebo horninové prostredie, podzemnú vodu a pôdu s výnimkou environmentálnej škody. Ide o široké spektrum území kontaminovaných priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou a poľnohospodárskou činnosťou, ale aj  nesprávnym nakladaním s odpadom.

            Každý žiak môže do súťaže prihlásiť v jednom kole maximálne 5 aktuálnych fotografií (nie staršie ako 2 mesiace pred vyhlásením súťaže)  na vyhlásenú tému najneskôr do 31.12.2020. Fotografie môžu aj nemusia na seba tematicky nadväzovať a tvoriť sériu.

            Verím, že aj v našej škole sa nájdu žiaci, ktorí využijú túto možnosť a pri potulkách prírodou v okolí svojho bydliska zaznamenajú na fotoaparát environmentálne záťaže – to, čo je spôsobené nezodpovednou činnosťou človeka a v prírode by sa vôbec vyskytovať nemalo. Spoja tak príjemné s užitočným a nadviažu na úspechy z minulých súťaží. Oficiálne vyhodnotenie súťaže bude na začiatku budúceho kalendárneho roku, motivačné hodnotenie súťažiacich v rámci školy prebehne v druhom polroku tohto školského roku obvyklým spôsobom.  

            Žiaci, ktorí majú záujem zúčastniť sa súťaže, získajú bližšie informácie na internetovej stránke súťaže:     https://www.enviroza.sk/root/fotozataz?fbclid=IwAR0g6s3qvPLahgl904D3AYMAUAcpkF-eJrNHd1A0NniozgH8pd6QKp9XL0c

             

            RNDr. Anna Zubáková

             

          • Opäť sa budeme vzdelávať dištančne

          • B.Gröhling, minister školstva: "Všetky SŠ prejdú od pondelka, 12/10/2020, na dištančné vzdelávanie. Chcem preto vyzvať študentov SŠ, aby necestovali dnes na internáty a ostali doma. Prosím aj učiteľov SŠ, aby kontaktovali študentov a pripravili sa na dištančné, resp. online vzdelávanie." Tí žiaci, ktorí sú už na ceste, prenocujú na internáte školy a domov pocestujú v pondelok ráno.

          • Svetový deň duševného zdravia

          • 10. októbra si pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Pri tejto príležitosti na našej škole prebehla interaktívna beseda s cieľom zvýšiť povedomie o dôležitosti duševného zdravia pre zdravý a spokojný život, ako aj upriamiť pozornosť na problémy, ktorým mládež čelí a hovoriť o tom, čo potrebujú, aby mohli vyrastať zdraví, šťastní a odolní.

            Každý žiak dostal kartičku, na ktorú mal namaľovať tvár, ktorá vystihuje jeho pocity. Jednotlivé tváre žiakov predstavovali pocit šťastia, smútku, pýchy, či dokonca nahnevanosti...

            Žiaci sedeli v kruhu a nahlas vyjadrovali svoje názory na najrôznejšie otázky súvisiace s danou problematikou od najjednoduchších vyjadrení až po zložitejšie vyjadrenie pocitov. Napríklad: Ako sa správa človek, ktorý prežíva duševnú pohodu? Akým spôsobom sa prejavujú poruchy správania? Čo najviac spôsobuje narušenie duševného zdravia? Žiaci otvorene hovorili o strachu z trestu za klamstvo.

            Žiaci vytvorili trojice tvoriace rodinu. Ich úlohou bolo riešiť problém klamstva, zlého prospechu, záškoláctva ich dospievajúceho dieťaťa. Na prvé miesto sa dostala dobrá komunikácia, hoci dôrazná a kritická, dialóg, či povzbudenie. Odmietali podceňovanie, zákazy.

             

                                                                                                                                                   Mgr. Danka Gajňáková

          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 24.9.2020 sme s našimi žiakmi 2.C triedy navštívili Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý sa oslavuje každoročne 26. septembra.

            Cieľom Európskeho dňa jazykov je podporiť u žiakov záujem o štúdium jazykov a o kultúrnu rozmanitosť.

            Navštívili sme jednotlivé jazykové študovne, kde pracovníci knižnice našim žiakom pútavým spôsobom priblížili rôzne zaujímavosti o cudzích jazykoch a kultúrach. Konzultanti týchto jazykových študovní informovali žiakov, že študovne sú miestom, ktoré je pre nich vždy otvorené.

            Našim žiakom sa veľmi páčilo aj v hudobnom átriu, zameranom na hudbu a hudobnú kultúru, kde mali možnosť si aktívne vyskúšať hru na netradičné hudobné nástroje.

            Cieľ návštevy, ktorým bolo poukázať na dôležitosť a nevyhnutnosť ovládania cudzích jazykov v dnešnej dobe, bol splnený.

            Mgr. Zuzana Hubačová