• Návšteva pamätného miesta sv. Františka Xaverského v Banskej Bystric

          • Exkurzia 2. ročník NBVSv. František Xaverský pôsobil v 16. storočí a spolu s Ignácom z Loyoly bol spoluzakladateľom rádu Spoločnosti Ježišovej a aj misionárom v Indii a Japonsku. V katolíckej cirkvi je uctievaný ako svätec a v Banskej Bystrici je mu zasvätená spomínaná katedrála.

            Našim žiakom sa veľmi páčilo vyučovanie formou návštevy tohto prekrásneho kostola, kde mohli duchovne pookriať a taktiež začať deň iným a neopakovateľným zážitkom.

            Mgr. Anna Psárska

          • Exkurzia 2. ročník ETV

          • Návšteva pamätného miesta A. Sládkoviča v Banskej Bystrici. V školskom roku 2021/2022 sme so žiakmi v rámci ETV navštívili pamätné miesto osobnosti A. Sládkoviča (pseudonym: Andrej Braxatoris-Sládkovič), ktorý sa narodil v Krupine 1820, ale pôsobil v Banskej Bystrici a tu je aj pochovaný. Bol to slovenský evanjelický kňaz, básnik, kritik literárnych a dramatických prác, publicista a prekladateľ.


            Je po ňom pomenovaná gymnázium v Banskej Bystrici aj v Krupine. Žiaci boli prekvapení, že tu skutočne pôsobil na evanjelickej fare a taktiež, že je tu pochovaný. Až po tejto exkurzii si uvedomili, prečo je po ňom pomenované v Banskej Bystrici jedno z gymnázií a aj ulica, ktorou dennodenne dochádzajú do školy.


            Mgr. Anna Psárska

          • Exkurzia Matejov dom

          • Dňa 29.6.2022 sa uskutočnila exkurzia 1.C triedy do Matejovho domu, kde je expozícia mestského múzea slobodného kráľovského mesta Banská Bystrica. Zaujímavosťou je 3. poschodie orientované na cechovú a remeselnú výrobu, ktoré je svedectvom stredovekého učňovského školstva. Po exkurzii nasledoval výlet na Urpín, kde žiaci videli panorámu mesta, skokanský mostík, starú mýtnicu a rozprávkový dom.

            Ing. Peter Škoda, Ing. Adrián Babčan, Ing. Marian Paučo